Хаос в САЩ за Деня на независимостта

Хаос в САЩ за Деня на независимостта
A A+ A++ A

САЩ отбелязват днес своя национален празник. На този ден през 1776 г. Конгресът ратифицира Декларацията за независимостта. С нея официално се обявява отделянето на 13-те колонии от властта на Британската империя, а през 1870 -а Конгресът обявява 4 юли за федерален празник. Американците празнуват със събития на открито и събирания на приятели и семейства.

Хаос по летищата

За Деня на независимостта на много летища в САЩ настъпи хаос поради струпване на пътници. Отменяха се полети, ситуацията се усложнява допълнително от високите цени на горивата.

Почти 15 000 отменени полета в празничните почивни дни. В петък, първия от най-натоварените преди Деня на независимостта повече от 2,46 милиона души са преминали през летищата в САЩ.

Пътуванията се завръщат към нормалното ниво, но авиокомпаниите не изглежда да имат готовност за това. След пандемията това е рекорден брой пътуващи за един ден и премахнати от графика 50 полета само на „Юнайтед еърлайнс“ на летище Нюарк поради ремонт на летището и недостиг на персонал. Но премахнатите, отменени полети и закъснения не са само там и не засягат само вътрешните линии.

На международното летище „Джон Ф. Кенеди“ в Ню Йорк само в събота - със закъснение са били 36 процента от излитанията или общо 247 полета.

Нарастващо търсене срещу недостиг на персонал, високи цени на горивата и хаос по летищата. Така изглежда картината в момента. И докато авиокомпаниите хвърлят вината за проблемите с персонала върху Федералната авиационна администрация, от Администрацията казват, че компаниите не могат да се оправдават с това, след като са получили десетките милиарди долари за стимулиране, а докато те си прехвърлят вината пътниците продължават да чакат по летищата, предаде БНР. 

Във Вашингтон се очакват задръствания и закъснения на метрото

В страната традиционно се очакват паради и заря, като в американската столица ще се състоят и събития, които бяха отменяни през изминалите две години заради пандемията от Covid-19.

Във Вашингтон очакванията са за множество хора, задръствания и огромни закъснения на метрото. Освен малките паради по райони, тук в началото на деня ще се проведе и Националният парад за Деня на независимостта, както и фестивал.

В следобедните часове е завръщането на концерта A Capitol Fourth на западната поляна на Капитолия. Очаква се районът от Капитолия от Мемориала на Линкълн да е изпълнен с хора, като се предвижда специален пропускателен режим и затворени зони. Фойерверките, които се очаква да са около 20 минути са планирани за малко след 9 вечерта местно време.  

Президентът Джо Байдън по програма се връща във Вашингтон от Кемп Дейвид в следобедните часове, като той заедно с първата дама ще е домакин в Белия дом на барбекю за военнослужещи и техните семейства.  

Това ще е вторият 4 юли за Байдън в ролята му на президент в една важна за него година, през която са междинните избори. През ноември американците гласуват за Конгрес. На вота ще се гледа и като оценка на управлението на Байдън с възможност за загуби за партията му. Демократите може да пострадат, заради приеманите със смесени чувства предприети от Байдън стъпки за справяне с предизвикателства като инфлацията и събития на международната сцена като изтеглянето на американските войски от Афганистан.

Според допитване на Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research рейтингът на президента е 39 процента в сравнение с 59 процента преди година.  

#САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »