Русия спря изцяло издаването на туристически визи от България

Русия спря изцяло издаването на туристически визи от България
A A+ A++ A

Туристически визи за Русия от България не се издават към този момент. На практика така се спира възможността да се пътува по всякакъв начин от страна на българските граждани, предава БНР.  Посолството на Руската федерация издава само визи за преки роднини. Няма информация ще дали това ще се промени в близките седмици.

Русия ще отговори на България за изгонените дипломати със същото, заяви в същото време руският външен министър Сергей Лавров. Според руския външен министър решението за експулсиране на 70 служители на руското посолство в България е свързано с натиск на Вашингтон върху София.

"Това не е самостоятелно решение на действащия премиер, който има абсолютно открита и категорична проамериканска ориентация, готов е да изпълни всякакви желания на своя суверен“, за Лавров по време на пресконференция, предаде агенция РИА Новости. "Политиката на Вашингтон, тя важи не само за България, те искат да убият историческата памет и на други народи на Балканите, на първо място на православните, между другото“, каза още министър Лавров. Според него дори в самата България решението е взето "от ръководството на страната с изненада".

Лавров отбеляза, че това решение "не разчита на установените в България процедури за подобни резки движения". Сергей Лавров отбеляза, че на настоящия етап руското посолство в България не може да работи нормално

"По наша оценка, по оценка на Министерството на външните работи, посолството в момента не може да работи нормално. Естествено, ние ще отговорим на нашите български колеги", каза Лавров по време на пресконференция в Москва, предаде РИА Новости. Миналата седмица руският посланик в България Елеонора Митрофанова декларира, че ще поиска от Москва да затвори посолството си в София заради експулсирането на 70 дипломати.

#Сергей Лавров #визи #Русия #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »