12 европейци ежедневно не дочакват донор

12 европейци ежедневно не дочакват донор
В Европа 56 000 души чакат за трансплантация на орган като 12 от тях всеки ден умират. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

В Европа 56 000 души чакат за трансплантация на орган като 12 от тях всеки ден умират, съобщи проф. Генчо Начев.

По време на отбелязването на Световния ден на донорството и трансплантациите в болница „Света Екатерина" проф. Начев изичисли, че на месец 360 души си отиват поради липса на органи от донори, като едва ли има въоръжен конфликт, който да взема толкова много жертви, предаде БНР.

По думите му средно между четири и шест месеца се чака за трансплантация в развитите страни, но за България такава статистика няма, „ако имаш късмет, може да чакаш само два или три месеца. Ако не си късметлия може да чакаш дълго и да не дочакаш", подчерта проф. Начев.

Общо 43 българи чакат за трансплантации на сърце, уточни проф. Начев.

В листата на чакащите на лечебното заведение са записани 28 пациенти, сред които е имало и две деца, но са починали, каза кардиологът от болницата д-р Незабравка Чилингирова.

По думите й състоянието на младите пациенти, нуждаещи се от сърдечна трансплантация, се влошава по-бързо в сравнение с по-възрастните.

Годишно в болницата между пет и 10 пациенти се нуждаят от поставяне на изкуствено сърце, но в момента може да бъде осигурено такова едва за един човек, каза още Начев.

„Едно изкуствено сърце струва 160 хил. лева, като за този пациент то все още не е платено от Министерството на здравеопазването, въпреки че имаме уверението за това още от бившия министър Стефан Константинов", добави болничният директор.

Забавянето на донорството се дължи както на работата на Изпълнителната агенция по трансплантация, така и на недостатъчната информираност на обществото за проблема, единодушни бяха лекари и пациенти.

Донорството трябва да бъде подкрепяно от държавата, а и не случайно последната директива по здравеопазване на ЕС е насочена към подобряване на качеството на донорството и трансплантациите, каза проф. Никола Владов, национален консултант по трансплантология.

По думите му в момента няма желания от донорските бази и в частност на Агенцията по трансплантации този процес да се развива по най-добрия начин.

„Това включва както ходене по донорските бази и говорене с близките на пациентите в мозъчна смърт, така и търсене на донорите в реанимациите", каза проф.  Никола Владов, цитиран от „Дарик радио".

„Да има пет или седем донора на 1 милион население годишно, да се достигнат 25-30 донора за една година, след това да станат 50, 70. В момента сме под нулата", изтъкна той.

#донори #донорство #сърце #органи #болница #проф. Генчо Начев #лекари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »