Гарелов: Шансът да спечелиш срещу жълт вестник е 2:1

Гарелов: Шансът да спечелиш срещу жълт вестник е 2:1
Според Гарелов Законът за печата може да притисне печат. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Шансът да се спечели дело срещу жълт вестник е две към едно, заяви журналистът Иван Гарелов по повод дискусия дали трябва да има регулаторен орган, който да контролира съдържанието на вестниците и сайтовете.

Според Гарелов Законът за печата може да бъде използван, за да бъде притискан печатът, предаде Нова телевизия.

Гарелов припомни, че преди време е водил битка със жълтите издания и оттогава са настъпили доста промени.

По думите му жълтите издания преди са писали само измислени неща, а сега наблягат повече на истината.

„Даже подозирам, че много от звездите сами си дават тези факти, само и само да присъстват по някакъв начин – нещо ще кажат за себе си, уж не знаят, но сами са си го казали“, допълни той.
Според него обаче има и отрицателна промяна в съдържанието на жълтите вестници, които са започнали да се занимават с политиците и с престъпността, откъдето идвали и минусите.

„Те се превърнаха във фактор в политическата борба и в корпоративните битки чрез компромати и масирани кампании. И вече оттук бих казал, че тяхното влияние нарасна, а не намаля“, заяви още журналистът.

Председателя на СЕМ Георги Лозанов пък заяви, че трябва да има общ закон.

„Аз нямам съмнение в това, че има нужда от регулация, като принципът е ясен – регулирането на съдържанието трябва да бъде независимо от платформите, по които той се разпространява. Съвсем очевидно е, че по отношение на електронните медии има повече професионални принципи, които са превърнати в законови норми", коментира Лозанов.

По думите му в „другата част от медийното пространство“ има повече възможности за прекрачване на правилата, затова тя е станала водеща и се отразява на електронните медии.

По този повод изпълнителният директор на Съюза на издателите Радомир Чолаков заяви, че регулация на печатните медии може да има, но регулаторен орган, който да следи съдържанието им, няма как да бъде създаден.

„Няма го никъде в Европейския съюз и няма да има - това е просто постулат. Това е принципно положение, защото вестниците като класическа медия са тръгнали като свободни и те ще останат свободни“, допълни Чолаков.

По думите му обаче не е абсолютно невъзможно да съдиш вестници и успеваемостта е доста по-голяма, отколкото се предполага, но въпреки това сроковете са много дълги.

#Иван Гарелов #Георги Лозанов #Радомир Чолаков #СЕМ #Съвет за електронни медии #медии #вестници #печат #журналистика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"