Палатков лагер за сирийци се строи в центъра на Харманли

Палатков лагер за сирийци се строи в центъра на Харманли
Гражданите на Харманли и местната власт са против изграждането на палатков лагер за емигрантите в центъра на града. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Държавата започва спешен ремонт на казармите в Харманли, които само за месец трябва да се превърнат във Временен приемателен център за бежанци.

При необходимост той трябва да приеме 1000 души, предаде бТВ.

Мярката е продиктувана от факта, че домовете за временно настаняване на чужденци в България са на ръба заради нарастващия брой сирийци, които всеки ден влизат нелегално в страната.

Хората от Харманли обаче са против изграждането на палатков лагер за емигрантите в центъра на града. Местната власт също не е съгласна.

Все още голямата бежанската вълна от Сирия е далеч от България.

Всекидневните опити на чужденците да преминат нелегално в страната обаче са на път да създадат проблем, защо специализираните домове вече са на 90 % пълни.

Следващият етап е палатковият лагер. Правителството вече даде зелена светлина за изграждането на първия в България палатков лагер – на плаца на бившите казарми в Харманли.

„Моите оптимистични прогноза са, че ние за 1 месец ще имаме готов терен. Подчертавам – не дай си Боже да трябва да го ползваме”, коментира Ирена Узунова – областен управител на Хасковска област.

Въпреки че палатки ще се разпъват само при необходимост, хората от Харманли не приемат добре новината. Най-притеснени са живеещите в близост до казармите.

От кметството също са против. Оказа се, че кметът последен научил, че ще приютява бежанци.

„Разберете, град Харманли от 6 февруари непрекъснато е на нокти. Сега след водната вълна идва и една бежанска вълна . Че ние на можем да се оправим с 10-20 мотористи тук, пък с 1000 бежанци, не знам каква сила трябва да ги охранява”, казва Михаил Лисков – кмет на общината.

Според областния управител страховете на хората са напразни. Хората обаче, под чийто балкон ще се издигат палатките, не вярват, че охраната ще е ефективна.

Бежанският център в Харманли ще заработи само при голяма бежанска вълна. Приема се, че криза може да има само ако 500 чужденци едновременно нелегално преминат границата на страната.

За сега най- големите заловени групи по българо-турската граница са от 15-12 души.

#Харманли #палатков лагер #бежанци #Сирия #Турция #България #Ирена Узунова #областен управител на Хасково #Михаил Лисков #кмет на Харманли

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници