1/4 от паркоместата в центъра на София били постоянно свободни

1/4 от паркоместата в центъра на София били постоянно свободни
Местата в Синя зона през 2011 г. са били 12 000, а вече са 17 000 за двете зони, като само в Синята са 5500. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

¼ от паркоместата в центъра на София са постоянно свободни след въвеждането на новите правила за паркиране.

„Коефициент на заетост в Синя зона и Зелена зона след въвеждане на промените е около 75% от общия капацитет в момента, т.е. има 25% постоянно свободни места," изчисли председателят на Съвета на директорите на Център за градска мобилност Тодор Тодоров.

Местата в Синя зона през 2011 г. са били 12 000, а вече са 17 000 за двете зони, като само в Синята са 5500.

От ЦГМ посочиха, че местата за паркиране са били 100% пълни преди месец, когато новите правила за паркиране не бяха влезли в сила.

С въвеждане на двете зони за почасово паркиране се е увеличил и размерът на приходите – той е със 150 000 лв. повече за месец септември спрямо същия период за миналата година.

Наполовина са намалели репатрираните от зоните автомобили, обясни директорът на „Паркиране и мобилност" към Центъра за градска мобилност Румяна Милова.

Общинският съветник от ГЕРБ Малина Едрева потвърди ангажимента цената на билета за градски транспорт да остане 1 лв., въпреки увеличението на цените на тока и горивата.

Критериите за наблюдение относно ефектите на новите правила за паркиране в центъра на столицата са: коефициент на заетост на Синя и на Зелена зона; трафикът в обхвата на двете зони за платено паркиране; измерване на замърсеността на въздуха; измерване на средните задръжки на градския транспорт в двете зони и извън тях.

От Центъра за градска мобилност обещаха да обявяват публично приходите и разходите на дружеството на всеки три месеца.

#Столична община #паркиране #София #Синя зона #Зелена зона #Малина Едрева #Тодор Тодоров #Център за градска мобилност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »