Смъртоносни животински вируси заплашвали човешката раса през XXI век

Смъртоносни животински вируси заплашвали човешката раса през XXI век
Специалисти евтаназират кокошки, за които се смята, че са заразени с птичи грип, който се разпространява и сред хората. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Смъртоносни вируси, предавани от животни на хора, заплашват човешката раса от изчезване, предупреждават британски учени.

Инфекциозните болести, които ни заобикалят, невинаги се развиват по обичайния начин. Патогените (тела, които са източник на вирусни заболявания – бел. ред.) представляват малки хищници, които разкъсват жертвата си отвътре.

Ако обикновено въпросните вируси се предават от животно на животно, това не значи, че не съществуват аномалии. Когато конкретният патоген се предаде от животно на човек, и успее да се развие като инфекция, причиняваща болести и смърт, става въпрос за зооноза, предаде бТВ.

Неизвестна за повечето хора, зоонозата, е технически термин, които може да обясни възникналите през последният век, тежки епидемии като свинския и птичи грип, както и вируса САРС.

Вирусът „Марбург", също като бубонната чума и испанският грип, са зоонозни инфекции. На него са станали жертви хора, които са посетили „Питонската пещера" в Африка. Там те са се заразили от докосване до изпражненията на прилепи, които са били носители на този вирус. Има и регистрирани смъртни случаи.

И както си въобразяваме, че е много малко вероятно да хванем подобен вирус, тъй като не обмисляме екзотични екскурзии до „Питонската пещера", изведнъж осъзнаваме, че вече не можем да разчитаме на подобни разсъждения.

Прилепите, както и хората, мигрират из целия свят. Следователно, ако огнището на заразата до вчера е било фиксирано, днес неговото местоположение не може да се установи.

Нямам как да бъдат регистрирани всички случаи на заразени от зоонозните вируси и да бъдат сложени под карантина, защото не при всички от тях симптомите се улавят веднага. Зоонозите могат да се засадят в човешкия организъм и да останат неоткрити.

Същевременно човешката раса продължава да прониква на места, богати на биологично разнообразие, където екосистемата е необезпокоявана. Това се представя ново предизвикателство пред медицината - да установи наличието на даден вирус.

Следователно ние се явяваме най-голямото пътуващо огнище на зараза, а в един момент такива огнища просто изчезват.

Не можем да предскажем кога ще настъпи следващата огромна епидемия, докато същевременно продължаваме да пътуваме и обикаляме целия свят.

Именно благодарение на глобализацията и нашата мобилност, ако има следваща епидемия, тя може би ще се окаже пагубна за цялата човешка раса и самите ние може да изчезнем, предупреждават учени.

#вирус #птичи грип #свински грип #прилепи #глобализация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"