Майки излизат на национален протест заради ниските надбавки

Майки излизат на национален протест заради ниските надбавки
Протест на млади майки имаше и през април, когато родителите протестираха отновото заради ниските детски надбавки. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Майки от цяла България излизат на национален протест за увеличаване на майчинството и детските надбавки и срещу сегашната политика за стимулиране на раждаемостта.

Демонстрациите на родителите, организирани в социалните мрежи, са насрочени за 12.00 часа, понеделник, съобщи БНТ.

Те ще се проведат пред общините в над 20 града, сред които Варна, Пловдив, Бургас, Разград, Стара Загора и Плевен. В София е планирана демонстрация пред Народното събрание.

Майките настояват за обвързване на обезщетението за отглеждане на дете до две години с минималната работна заплата, както и за увеличаване на детските надбавки за всички деца, без обвързване с минималния доход на семейството.

Родителите искат още облекчени кредитни условия за семейства с деца до 18 години, подобрени условия в яслите и градините и промени в Кодекса на труда, които да дават повече права на работещите майки с деца под осем години, свързани с гъвкаво работно време, намален или половин работен ден.

Всички тези мерки целят да насърчат раждаемостта и отглеждането на дете сред средната класа на работещите данъкоплатци, смятат родителите.

Месечното обезщетение за отглеждане на дете до две години в момента е 240 лева, а проектобюджетът за 2013 г. не предвижда промяна за него. Непроменени ще останат и детските надбавки, които са 35 лв. месечно.

В края на миналата седмица социалният министър Тотю Младенов заяви готовност да изслуша исканията на майките и постави началото на нова дискусия - дали платеното майчинство да бъде намалено или да запази сегашния си период от 410 дни.

#майки #родители #протест #работа #деца #детски #майчинство #София #Варна #Пловдив #Бургас #Разград #Стара Загора #Плевен #раждаемост #Тотю Младенов #министър на социалната политика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »