Лидерът на крайнодясната „Златна зора“ скандализира Гърция с фашистки поздрав

Лидерът на крайнодясната „Златна зора“ скандализира Гърция с фашистки поздрав
Снимка: madata.gr
A A+ A++ A

Генералният секретар на крайнодясната партия „Златна зора“ Никос Михалолиакос отправи фашистки поздрав пред членове на младежката организация, с което скандализира цяла Гърция.

„Тези ръце могат понякога да поздравяват и така“, казал Михалолиакос и вдигнал ръка, предаде БГНЕС, цитирайки РИА „Новости“.

„Но тези ръце са чисти, не изцапани. Те на са крали“, добавил след това лидерът на „Златна зора“.

Всички водещи партии в Гърция осъдиха постъпката на лидера на „Златна зора“.

Представители на крайнодесните и преди това са били забелязвани да правят подобни жестове, но това е първото подобно действие на лидера, след като беше избран в парламента през лятото на 2012 г.

Партията има 18 места в 300-местния парламент на южната ни съседка. Тя категорично отхвърля принадлежността си към неонацизма, но в продължение на много години разпространява съответната литература.

Бойците от партийните отряди и дори депутати от партията са обвинявани в нападения над заселници и леви активисти. В страната, която страда от нелегална имиграция, „Златна зора“ се отличи с акции като „даване на кръв само за гърци“, раздаване на храна по същия признак и искания да се намали броят на децата на имигрантите в държавните детски градини.

Николаос Микалолиакос е роден в Атина през 1957 г. и завършва математическия факултет на Университета Каподистрия в Атина. Многократно е арестуван за фашистки и екстремистки прояви, както и за незаконно притежаване на оръжие и експлозиви.

Уволнен е от армията заради крайните си разбирания и членство в екстремистки формации, които по някои критерии спокойно биха се определили като терористични.

#Никос Михалолиакос #партия #Парламент #Гърция #поздрав #фашизъм #генерален секретар #лидер #„Златна зора“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »