Майките по-рано на работа, вместо с повече надбавки, е решението на ГЕРБ

Майките по-рано на работа, вместо с повече надбавки, е решението на ГЕРБ
От управляващата партия отговориха така на протестите на майките за по-големи детски надбавки, майчински и по-лесен прием в детските градини. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Държавата ще отпусне 30 млн. лева за строеж на нови детски градини и ясли в Бюджет 2013, потвърди зам.-министърът на финансите Владислав Горанов, след като във вторник от ГЕРБ заявиха, че ще предложат на ведомството тази мярка.

От управляващата партия отговориха така на протестите на майките за по-големи детски надбавки, майчински и по-лесен прием в детските градини.

„Така е по-справедливо и по този начин, вместо да даваме пасивно пари за обезщетения за гледане на дете, ще решим трайно проблема с недостига на места в детските градини“, мотивира се Светлана Ангелова от ГЕРБ.

„Това ще подпомогне връщането на майките на работа веднага след като детето навърши 1 годинка. Осигуряваме условия семейството да се върне към нормален активен живот“, обясни мотивите на управляващите и Горанов пред ТВ7 в сряда сутринта.

По думите му тази политика трябва да стане устойчива и за няколко години ще може да бъдат изградени детски ясли и градини, които да обхванат почти всички деца в големите градове.

„Според нас това е по-правилно. Вместо жените да взимат един пасивен доход, много по-добрият вариант за нас е майките да се върнат на работа и да останат на пазара на труда. По този начин няма да загубят трудовите си навици“, категоричен беше Горанов.

Междувременно в сутрешния блок на Нова телевизия се разрази спор между депутати от опозицията и ГЕРБ по този повод.

„Децата не могат да гласуват и затова за тях не вдигат детските надбавки и майчинските. Жалко е. На едно от първите места сме по официален аборт. Българската майка все по-малко ражда деца. А 40% от децата до 6 години вече живеят в бедност, тоест те от малки трябва да свикват с лишения – това е страшно“, заяви Драгомир Стойнев от БСП.

„ГЕРБ печелеше по 2 лева от българската майка. Колкото повече се увеличава периодът, в който се изискват осигуровките за майките, толкова повече намалява обезщетението. ГЕРБ взема в момента от българската майка 9 лева. Тези 10-15 лева, които ще дадат на пенсионерите, хората трябва да знаят, че това се взема от българската майка. Има пари за „Бистришките тигри“ (футболният отбор на Бойко Борисов – бел. ред.) а когато става въпрос за деца – няма пари“, възмути се той.

От името на левицата Стойнев подкрепи протестиращите обезщетението за майките да стане от 240 на 310 лева, а надбавката за всяко българско дете да се увеличи от 35 на 50 лева, като падне критерият от 350 лева доход на член от семейството, за да вземат тези добавки.

Светлана Ангелова от ГЕРБ обаче заяви, че тези искания няма как да бъдат изпълнени.

„Няма как с ограничени финансови средства да удовлетворим желанията на всички. Много е лесно да се разпределят и да се дават пари на хартия, без да се носи отговорност, става дума за опозицията. ГЕРБ сме отговорни и всяко решение се прави след внимателен анализ, така че да се спазва фискалната дисциплина и от ЕК имаме положителна оценка за това“, заяви тя.

„Ако сега дадем пари за увеличаване на обезщетенията за майчинство, след една година пак ще възникне проблем с недостига на детски градини. Все повече работещи майки предпочитат да се върнат по-рано на работното си място поради това, че те ще имат възможност за по-високи доходи“, добави депутатът.

Тя изчисли, че тези 30 млн. лева ще бъдат достатъчни за 20 детски ясли и градини.

#Бюджет 2013 #Владислав Горанов #Светлана Ангелова #ГЕРБ #майки #ясли #детски градини #надбавки #Драгомир Стойнев #БСП #Бистришките тигри #Бойко Борисов #премиер #ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"