България върна стрелките на часовниците с час назад

Общество | 28 октомври 2012, неделя / 09:57| Показвания:В 4:00 часа в нощта срещу неделя България премина към зимното часово време и върна стрелките на часовниците с час назад. Снимка: ЕПА/БГНЕС

В 4:00 часа в нощта срещу неделя България премина към зимното часово време и върна стрелките на часовниците с час назад.

Астрономическото часово време ще продължи до последната неделя на март следващата година.

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление, чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официалното време се измества обикновено с един час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци, припомня БГНЕС.

С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище.

Смяната на времето е предложена сериозно за пръв път от Уилям Уилет в „Пилеене на дневна светлина", публикувана през 1907 г. Той не успява да убеди британския парламент да го приеме, въпреки наличието на значително лоби.

Идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г.

Скоро след това във Великобритания последват примера, като в началото въвежда лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 г. От 1999 г. лятното часово време продължава до четири часа в последната неделя на октомври, когато часовникът се връща с един час назад.

Преместването на стрелките с час назад, когато се връщаме към астрономическото време, намалява риска от инфаркт, а преминаването към лятното време го увеличава, твърдят шведски учени от Каролинския институт. Те са анализирали статистиката за инфарктите в Швеция по време на преминаването от лятно към зимно часово време и обратното от 1987 г. до днес.

Резултатите показват, че рискът от инфаркт на миокарда се повишава средно с 5% през първата седмица от прехода към лятно време в сравнение с другите седмици от годината.

Изследователите са убедени, че преминаването в края на октомври към астрономическото часово време се съпровожда с понижаване на риска от инфаркт на следващия ден – в понеделник.

Психолози съветват да се спи повече и да се „намалят оборотите" при смяната на часовото време, за да има възможност организмът да свикне със стреса.


Тагове: зимно часово време, лятно часово време, електроенергия, Уилям Уилет, дневна светлина

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси