Затварянето на клубовете в „Студентски град" е популизъм, смятат от бизнеса

Затварянето на клубовете в „Студентски град" е популизъм, смятат от бизнеса
Снимка: Архив
A A+ A++ A

Промените в Закона за висшето образование са популистки и няма да подобрят реда в „Студентски град", заявиха представители на бизнеса по време на обществена дискусия за бъдещето на Студентски град, организирана от вестник „24 часа".

Според тях новите правила ще увеличат безработицата сред младите хора, ще влошат условията им за живот и значително ще намалят приходите на университетите, цитира ги „Дарик".

Спорните промени в Закона за висшето образование, които все още не са окончателно приети, забраняват клубове, дискотеки и казина да развиват дейност след 22.00 часа в близост до общежитията.

Промените в закона, които бяха приети на първо четене в парламента, ще засегнат всички развлекателни заведения, които стоят на по-малко от 100 м от общежитията. Те ще трябва да бъдат с работно време до 22.00 часа.

Съгласно измененията, собствениците на тези заведения имат шест месеца след влизане на закона в сила да прекратят дейността си.

Според собствениците на заведения в квартала обаче, промените няма да доведат до подобряване на реда, нито до повишаване на сигурността, тъй като инцидентите със студенти не стават в заведенията.

Според тях „Студентски град" не е кампус, а столичен квартал като всички останали и подобни промени са дискриминационни.

По думите им, в спора за съдбата на „Студентски град" трябва да вземат участие най-вече самите студенти, като за целта е необходимо да се направи допитване до всички тях.

Само преди два дни в района на студентския кампус, който от години е застроен и с различни жилищни и бизнес сгради, поредното сбиване доведе до побоя на 24-годишен мъж, откаран в болница.

#промени #Студентски град #Закон за висшето образование #бизнес #бизнесмени #заведения #дискотеки #клубове #студенти #побой

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"