Пловдивчанин осъди прокуратурата за 70 000 лв. за незаконно задържане

Общество | 30 октомври 2012, вторник / 12:31| Показвания:Компютърният специалист Максим Савов от Пловдив бе задържан на 13 януари 2010 г. и обвинен в грабеж на хранителен магазин. След 5 месеца в ареста той получи оправдателна присъда. Снимка: в. "Марица"

29-годишен мъж осъди прокуратурата за рекордно обезщетение от 70 000 лв. заради незаконен арест.

Компютърният специалист Максим Савов от Пловдив бе задържан на 13 януари 2010 г. и обвинен в грабеж на хранителен магазин на бул. „Мария Луиза" в Пловдив, извършен на 5 януари.

Според криминалистите продавачката в магазина го е разпознала като нападателя, който я заплашва с нож и взема 484 лева от оборота.

Максим Савов бе оправдан по обвинението на последна инстанция, а според магистратите от Апелативния съд в Пловдив мъжът е лежал незаконно в ареста, съобщи вестник „Марица".

Въпреки че колеги на Савов от компютърната зала, в която работи свидетелстват, че на 5 януари той е бил там, Районният съд в Пловдив го осъжда.

Младият мъж прекарва 5 месеца в ареста. Едва втората инстанция - Окръжният съд, постановява оправдателна присъда, след като са изискани записите от охранителните камери.

Назначената съдебно-техническа експертиза, извършена от Националния институт по криминалистика и криминология към МВР, пък доказва, че извършителят на грабежа е бил 10-12 см по-висок от Максим Савов. Взети са под внимание и множеството свидетелски показания в полза на 29-годишния мъж.

От прокуратурата обаче през цялото време са категорични, че има достатъчно доказателства, че Максим Савов е автор на обира, извършен с особена дързост.  Върховният касационен съд обаче потвърждава оправдателната присъда.

След това компютърният специалист завежда дело за обезщетение срещу държавното обвинение. Апелативният съд в Пловдив се произнася в негова полза.

Прокуратурата обаче е обжалвала пред Върховния касационен съд. Решението се очаква до месец.


Тагове: Максим Савов, Пловдив, грабеж, хранителен магазин, обезщетение, компютърен клуб, охранителни камери

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси