Активист на „България на гражданите" доставил боб с червеи за бедните

Активист на „България на гражданите" доставил боб с червеи за бедните
Поръчката за доставка на фасул е спечелена от фирма „Фантастика 95 - Георги Цанков", собственост на Георги Цанков, отскоро е шеф на местната структура на „България на гражданите". Снимка: Личен сайт на Цанков
A A+ A++ A

Активист на партия „България на гражданите" е доставил кафе и захар на завишени цени и боб с червеи за бедните по европейската програма „Благотворителност", управлявана от Държавен фонд „Земеделие" (ДФЗ).

Скандалът с доставките на храни за 308 000 бедни по европейска програма „Благотворителност" гръмна в понеделник, когато Българската агенция по безопасност на храните откри в Плевен и Добрич 50 тона развален зрял фасул с „видими мъртви паразити".

Поръчката за доставка на фасул е спечелена от фирма „Фантастика 95 - Георги Цанков", собственост на общинския съветник от община Родопи Георги Цанков, който отскоро е шеф на местната структура на „България на гражданите", разкри сайтът OFFnews.bg.

Същата фирма е доставяла и кафе и захар на завишени цени за бедните.

Проверка в търговската мрежа показва, че кафе Инка може да се намери по 9 лв. за килограм, а захарта от борсата е по 0,73 лв за килограм. Георги Цанков ги е ги е продавал кафето за 19,43 лв., а захарта – по 1,92 лв.

Сумата, определена за инстантното кафе с екстракт от цикория е 1 399 584 лв. (без ДДС), срещу което ЕТ „Фантастика 95 – Георги Цанков" ще предостави 72 000 кг. кафе, което прави 19,40 лв. без ДДС за килограм.

Кафето от цикория, което трябва да бъде раздадено на социално слабите е 72 000 кг, разпределено в 308 000 пакета по 250 грама. При печалба от 10,37 лв. на килограм, сметките показват, че някой по веригата прибира 746 640 лв.

ЕТ „Фантастика 95 – Георги Цанков" е спечелила още поръчките за доставка на олио, зрял фасул, леща, конфитюр, царевично нишесте, вафли и бисквити.

Само преди няколко дни Георги Цанков беше избран на разширено заседание на Националния съвет на Движение България на гражданите за общински ръководител на структурата в Община Родопи.

От пресофиса на движението уточниха за „Биволъ", че са научили за доставките на кафе и захар на завишени цени след като Цанков е бил избран.

Движението ще изчака проверката на компетентните органи преди да вземе становище, но иска казусът да бъде разрешен възможно най-бързо, „за да не останат никакви съмнения относно представителите на „Движение България на гражданите", както по места, а така също и на ръководно ниво".

Според информация в личния му сайт бизнесменът Георги Цанков няколко пъти е обявяван за най-големият бенефициент по средства от европрограми на Държавен фонд „Земеделие"

Проверка на „Биволъ" в сайта на Агенцията за обществени поръчки пък показва, че той има участие в няколко фирми и редовно печели обществени поръчки за доставки на големи количества храни за държавни учреждения: затвори, детски градини и др.

Сред клиентите му е и Народното събрание, за което Георги Цанков е доставял напитки през 2010-11 г.

Фирмата му „Фантастика 95 – Георги Цанков" съществува от 1995 г., като първоначално е имала предмет на дейност търговия на дребно с текстил.

Освен това Георги Цанков е бивш гребец, дългогодишен национален състезател по кану-каяк.

„За себе си казва, че не е светец, има своите грехове, но няма нищо в живота си, от което да се срамува," пише още в неговия сайт.

#„България на гражданите" #„Фантастика 95 - Георги Цанков" #Георги Цанков #Боб #захар #кафе #програма „Благотворителност" #Държавен фонд „Земеделие" #ДФЗ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »