Ноември идва с обилни валежи и температури от -4° до 22°

Ноември идва с обилни валежи и температури от -4° до 22°
Най-ниските температури през ноември ще бъдат между минус 9° и минус 4°, а най-високите - между 17° и 22°. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Месец ноември се задава с прогноза за обилни валежи и температури между минус 4 и 22 градуса, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Динамиката на атмосферните процеси над Балканския полуостров през ноември ще бъде повишена, а времето в България ще бъде променливо, често облачно с валежи.

Средната месечна температура се очаква да бъде около нормата - между 5 и 8° в Северна България и Горнотракийската низина, между 3 и 5° за високите полета, между 8 и 10° по Черноморието и долината на река Струма, от минус 4 до 3° в планинските райони.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 л/кв.м, в южните райони – между 70 и 100 л/кв.м.

Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 9° и минус 4°, а най-високите - между 17° и 22°.

Най-голяма вероятност за превалявания има на 1 ноември, в периода 6 - 11, 15 - 18, около 21 и в края на месеца.

В края на първото десетдневие се очаква в Северна България и високите полета дъждът да преминава в сняг. През втората половина от месеца в Северна и Западна България дъждът често ще се примесва със сняг.

Топло, с температури по-високи от обичайните ще бъде в средата на първото десетдневие, а в края му ще настъпи чувствително застудяване. Относително повишение на температурите се очаква около 12 и около 23 - 24 ноември, когато в равнините и низините ще бъде мъгливо.

Ноември е преходен месец между есента и зимата. Нощното изстиване на земната повърхност е значително и броят на дните с облачно и мъгливо време се увеличава.

Намаляват спокойните есенни дни. Динамиката на атмосферните процеси се увеличава. Арктичният въздух по-често достига до Балканския полуостров и не рядко вали сняг.

В същото време при топли средиземноморски нахлувания температурите са достигали до 27-30˚. Периодите със слънчево и топло време през ноември са наречени „циганско (сиромашко) лято".

В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 7:01 часа и залязва в 17:19 часа. Продължителността на деня е 10:18 часа.

В края на месеца Слънцето изгрява в 7:36 часа и залязва в 16:54 часа. Продължителността на деня е 9 часа и 18 минути.

Фазите на Луната през месеца са: 7.11 — последна четвърт, 14.11 — новолуние, 20.11 — първа четвърт, 28.11 – пълнолуние.

#НИМХ #БАН #прогноза за времето #дъжд #сняг #ноември

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »