Асад: Искам да живея и да умра в Сирия

Асад: Искам да живея и да умра в Сирия
„Аз не съм марионетка. Сириец съм и затова искам да живея и да умра в Сирия", подчертава президентът. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Сирийският президент Башар Асад отхвърли призива да се оттегли при гарантирана безопасност, подчертавайки, че иска да живее и да умре в Сирия.

Асад направи това изявление в интервю за руската арабскоезична телевизия „Раша ал Юм", като извадки от него бяха публикувани в чет, предаде БГНЕС, позовавайки на АФП.

„Аз не съм марионетка. Сириец съм и затова искам да живея и да умра в Сирия", подчертава президентът, изправен от 20 месеца пред бунт, който се превърна във въоръжен конфликт.

Той предупреди за опасността от чужда интервенция в конфликта, която би имала последици в планетарен мащаб.

Башар Асад представи своята страна като последната крепост на светската политика, стабилността и добросъседството в района. Според него евентуална чужда намеса в Сирия би имала „ефекта на доминото в света от Атлантическия до Тихия океан".

В четвъртък започна среща, организирана с цел обединяване на различните формации на сирийската опозиция, в столицата на Катар Доха под егидата на страната-домакин и на Арабската лига и в присъствието на представители на западните държави.

Зам.-генералният секретар на Арабската лига Ахмед бен Хили заяви, че опозицията трябва да преодолее своите разногласия и да се споразумее за създаването на ръководен орган, който да се ползва с доверието на сирийците в страната и на международната общност.

Сирия е в състояние на гражданска война, след като през март 2011 г. започнаха безредици и протести срещу режима на президента Башар ал-Асад като част от т.нар. Арабска пролет. До момента заради конфликта са загинали около 31 000 души.

#Башар ал-Асад #Сирия #конфликт #президент на Сирия #Сирия #опозиция #обединение #Катар #Доха #среща #Арабска лига #ООН #Зам.-генерален секретар на Арабската лига #Ахмед бен Хили

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"