Най-малко 26 загинали сирийци при сблъсъци до турската граница

Най-малко 26 загинали сирийци при сблъсъци до турската граница
Междувременно турска медия съобщи, че двама турски граждани са били ранени от куршуми, идващи от Сирия. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Най-малко 16 сирийски войници и 10 бунтовници са загинали при ожесточени сблъсъци в северозападния град Рас ал-Аин в близост до турската граница, съобщи Сирийската Организация за мониторинг на човешките права.

Директорът на правозащитната организация Рами Абдел Рахман пояснил, че град Рас ал-Аин е населен предимно с кюрди, предаде АФП, цитирана от информационна агенция „Фокус".

Междувременно турска медия съобщи, че двама турски граждани са били ранени от куршуми, идващи от Сирия.

По-рано в четвъртък сирийският президент Башар Асад отхвърли призива да се оттегли при гарантирана безопасност, подчертавайки, че иска да живее и да умре в Сирия.

„Аз не съм марионетка. Сириец съм и затова искам да живея и да умра в Сирия", подчертава президентът в интервю за руската арабскоезична телевизия „Раша ал Юм".

Междувременно в столицата на Катар Доха започна среща, организирана с цел обединяване на различните формации на сирийската опозиция, под егидата на страната-домакин и на Арабската лига и в присъствието на представители на западните държави.

Зам.-генералният секретар на Арабската лига Ахмед бен Хили заяви, че опозицията трябва да преодолее своите разногласия и да се споразумее за създаването на ръководен орган, който да се ползва с доверието на сирийците в страната и на международната общност.

Сирия е в състояние на гражданска война, след като през март 2011 г. започнаха безредици и протести срещу режима на президента Башар ал-Асад като част от т.нар. Арабска пролет. До момента заради конфликта са загинали около 31 000 души.

#Сирия #Башар ал-Асад #бунтовници #конфликт #президент на Сирия #Сирия #опозиция #обединение #Катар #Доха #среща #Арабска лига #ООН #Зам.-генерален секретар на Арабската лига #Ахмед бен Хили #Турция #Рами Абдел Рахман

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"