70 млн. долара била отстъпката на „Газпром" от цената на газа от 1 април

70 млн. долара била отстъпката на „Газпром" от цената на газа от 1 април
Отстъпката в цената на газа за България от руската компания „Газпром" струва 70 млн. долара, обяснил Делян Добрев пред Министерски съвет. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Отстъпката в цената на газа за България от руската компания „Газпром" струва 70 млн. долара, става ясно от думите на икономическия министър Делян Добрев по време на правителственото заседание в сряда.

Според подписания в края на август протокол между Българския енергиен холдинг (БЕХ) и „Газпром", България трябва да възстанови тази сума, ако до 15 ноември 2012 г. БЕХ не приеме окончателно инвестиционно решение за участието на България в изграждането на проекта „Южен поток", сочи стенограмата от заседанието на Министерски съвет, цитирана от „Дневник".

Тази сума се различава от публично оповестяваните оценки, че отстъпката в цената на газа, която се предвиждаше да влезе в сила със задна дата от 1 април, ще достигне около 115 млн. долара. Беше уточнено все пак, че сумата ще зависи от купените количества.

Преди време руски медии цитираха местни експерти, според които отстъпката ще бъде на стойност „символичната сума от 95 млн. долара".

В същото време от стенограмата не става известно защо се предвижда връщане на сумата, отговаряща на отстъпката, след като тя все още не е получена.

„Тъй като се чуха спекулации защо нашият газопровод е по-скъп от сръбския, тук следва да обърна внимание, че дължината на българското трасе с лупингите е почти два пъти по-голяма от дължината на сръбското трасе, имаме много повече съоръжения като измервателни станции, компресорни станции, отколкото сръбския вариант. И това е изчисление на проектанта. След провеждане на процедурите сумата за строителство може да излезе съвсем различна," обяснява на колегите си от правителството министърът на икономиката Делян Добрев.

Той допълва и че Сърбия преди около две седмици е взела окончателното си инвестиционно решение за „Южен поток", а Унгария – преди седмица.

По думите на Делян Добрев посещението на шефа на „Газпром" Алексей Милер, което беше планирано за 9 ноември, анонсирано като подписване на договор за изграждане на „Южен поток", всъщност представлява взимане на окончателно инвестиционно решение за строежа на газопровода.

В четвъртък обаче стана известно, че подписването на договора се отлага с официалната причина, че 9 ноември е обявен за ден на национален траур в България.

Делян Добрев не съобщи друга дата, но неофициално това се очаква да се случи на 15 ноември.

#„Газпром" #Делян Добрев #министър на икономиката #природен газ #Министерски съвет #стенограма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници