Цветанов търси доносника на Марковска заради „правата й”

Цветанов търси доносника на Марковска заради „правата й”
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов потвърди намерението да бъде намерен и съобщен доносникът на новоизбрания конституционен съдия Венета Марковска.

Избягвайки конкретиката около двете най-нашумели теми в публичното пространство през последните седмици – казусът „Венета Марковска” и кандидатурата на Сотир Цацаров за поста главен прокурор, пред Би Ти Ви Цветанов все пак направи коментари, на моменти доста разпалени, по въпросите за състоянието на съдебната система в страната и развитието на знакови дела.

Въпреки че твърдо отрече „въплъщаването в ролята на защитник” на уличената в злоупотреба с власт съдийка, вицепремиерът потвърди намерението си да бъде намерен и съобщен доносникът на сигнала срещу нея.

Причината била „някой ден тя да може да реши да си търси правата”, обясни Цветанов.

Така той призна индиректно, че МВР прави услуга на съдийката, тъй като няма законова рамка, задължаваща ведомството да проверява „анонимни доноси” от подобен род.

На директен въпрос защо вътрешното министерство така светкавично се заема със случая, Цветанов отговори:

„Няма как, има принципни неща – като има дебат, трябва да има и прозрачност. Постъпила е молба от Марковска да се намери този човек. Ако стане ясно, ще го съобщим.”

Сигналът бе подаден в парламентарната правна комисия при първоначалното изслушване на кандидатурата на Марковска за Конституционния съд.

Управляващите, независимите народни представители и част от опозицията открито застанаха зад съдийката, изтъквайки факта, че сигналът за злоупотреба със служебно положение е анонимен.

„Обвинението”, което доведе до предупреждение за нов доклад от Брюксел, всъщност пресъздава публикация, в която се твърди, че след арест на приятеля на Марковска – Георги Георгиев, полицаите, които са го задържали, са уволнени след среща на магистрата с висш представител на МВР.

Коментирайки лаконично предстоящия избор на нов главен прокурор, вътрешният министър не отрече, но и не потвърди категорично инфомацията, че фаворит на управляващите е председателят на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров.

„Оценките за него са, че той е с безупречна репутация в Пловдив”, каза кратко по адрес на този кандидат Цветан Цветанов и реагира бурно при въпрос за съмнителността на направените промени в изборните правила на ВСС, които биха гарантирали избирането точно на Цацаров.

Става въпрос за въвеждането на електронно гласуване, което ще става не по азбучен ред, както досега, а по реда на внесените кандидатури.

„Главният прокурор е една от най-важните фигури в държавното обвинение. Важно за нас като структура е с кой ще работим – най-важното е да има екипна работа. Неслучйно първите неща, които направих като министър, бяха срещи с Велчев за съвместни екипи, такива бяха и препоръките на ЕК”, коментира още Цветанов и даде за пример „успехи на МВР”, характеризиращи работата му с прокуратурата като добра – делата „Наглите”, „Октопода” и „Килърите”, операциите за фалшивите пари, за трафика на наркотици и хора.

#Цветан Цветанов #вицепремиер #министър на вътрешните работи #Венета Марковска #Сотир Цацаров #МВР #Брюксел #Георги Георгиев #ВСС #Пловдивския окръжен съд #Пловдив #ЕК #Наглите #Килърите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"