Осъдиха „Гугъл" да плати 160 000 евро за клевета

Осъдиха „Гугъл" да плати 160 000 евро за клевета
Снимка: guardian.co.uk
A A+ A++ A

„Гугъл" беше осъден да плати в Австралия обезщетение от 200 000 австралийски долара (160 000 евро) за обида в качеството си на издател, след публикуването от интернет търсачката на информации, оприличаващи ищеца на местен гангстер.

Милорад Търкуля, 62-годишен музикален продуцент, бил свързан с големите фигури на организираната престъпност в Мелбърн, след като срещу него било стреляно в ресторант в града през 2004 г.

Разследването така и не било завършено, но резултатите от него показали, че той станал мишена на наемен убиец, предлагал статии за кръстник на организираната престъпност, Тони Мокбел, и го свързвали със сайта "Melbourne Crime", който пише за престъпността.

Върховният съд в щата Виктория постанови, че „Гугъл" е отговорен за съдържанието, което публикува, по същия начин като библиотеките и продавачите на вестници, „на които понякога се признава качеството на издатели въз основа на закона срещу клеветата".

Освен това „Гугъл" е пропуснал да блокира съдържанието, за което е обвинен, въпреки писменото искане на адвокатите на ищеца през октомври 2009 г.

„Гугъл" отрече отговорността си, както и клеветническия характер на материала.

„Резултатите от търсенето в „Гугъл" отразяват съдържанието и информацията, качени в мрежата", заяви говорител на компанията, цитиран от АФП и от БГНЕС.

Освен това „сайтовете, появяващи се в резултатите от търсенето в „Гугъл", се контролират от администраторите на сайтовете, не от „Гугъл", допълни той.

Милорад Тъкуля вече спечели тази година обезщетение от 225 000 австралийски долара, след като заведе дело срещу „Яху" по същите мотиви.

#Гугъл #Австралия #клевета #Мелбърн #Виктория #Яху

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"