Кадиев: Зам.-кмет се е разпореждал за лихвите с „Карат-С“, искаме червен картон

Кадиев: Зам.-кмет се е разпореждал за лихвите с „Карат-С“, искаме червен картон
Кадиев посочи, че червените общинари са поискали и продължават да искат оставката на двамата зам.-кметове – те са контролният орган и са подписали доклад, който „нито са проверили, нито са прочели“. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

В писмените обяснения на директора на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) Николай Костов до кмета на София Йорданка Фандъкова съвсем ясно е написано, че е действано зад гърба му, заяви общинският съветник от БСП Георги Кадиев.

Той обяснява, че висшестоящ зам.-кмет е давал разпореждания на негови служители каква главница и каква лихва да бъде изчислена, предаде БГНЕС.

Поводът за изказването на Кадиев беше скандалът със сгрешените лихви, които е трябвало да бъдат изплатени на автобусната фирма „Карат-С“, обслужваща 16 линии от Столичния градски транспорт.

Във вторник Фандъкова каза, че зам.-кметовете Любомир Христов и Дончо Барбалов ще бъдат наказани с предупреждение за уволнение заради договора с „Карат-С“.

Градоначалникът обаче поиска оставките на зам.-директора на Центъра за градска мобилност Николай Костов и директора на дирекцията, правила изчисленията за лихвите - Методи Аврамов.

„Аз считам, че това е изключително подъл начин на прехвърляне на отговорност към обикновени служители на градска мобилност“, каза Кадиев.

Той посочи, че червените общинари са поискали и продължават да искат оставката на двамата зам.-кметове – те са контролният орган и са подписали доклад, който „нито са проверили, нито са прочели“.

Кадиев е говорил с Костов и го е посъветвал да не подава оставка, защото той не е виновен, ако Фандъкова има доказателства за негова вина, той трябва да бъде уволнен и след това вече да се доказва истината в съда.

„Ако се стигне до съд, аз лично ще поема разходите по защитата на г-н Костов, защото не може ГЕРБ да пази спонсорите си, в случая „Карат-С", да пази тези, които са защитавали интересите на спонсора, в случая зам.-кметове, и да прехвърля цялата вина върху обикновени служители на ЦГМ“, каза той.

В 13.30 часа в сряда ще се състои първото заседание на комисия от общински съветници, която ще разследва случая.

„В никакъв случай няма да позволим просто да се прехвърли вината върху двама души, които може и да имат техническа вина, но в никакъв случай не е тяхна политическата отговорност. В случая е била изпълнявана политическа поръчка, Столична община се е опитала да спонсорира спонсор на ГЕРБ“, каза Кадиев.

Двама общинари показаха и писмо от „Алианц Лизинг България“ до Столична община с дата от 5 ноември, в което е написано, че „Столичен автотранспорт“ има просрочия, които към 2 ноември са в размер на 1 867 186.02 лв., а наказателната лихва по тях е 250 440.49 лв.

Отново 250 хил. лв. грешни пари, дадени за лихви, коментира общинският съветник, посочвайки, че причината за тези закъснения е много ясна - Столична община дължи на ЦГМ над 80 млн. лв., а причината да ги дължи е стремежът на общината да изглежда финансово добре, за сметка на предприятията, към които тя не си изпълнява задълженията.

Той посочи, че тук се вижда именно цената на увеличения рейтинг на столицата, даден преди дни от международната рейтингова агенция „Стандарт енд Пуърс“.

„За да могат да се изпъчат и да кажат всичко ни е наред и ни вдигнаха кредитния рейтинг, замразиха плащанията към общинските дружества и сега ще плащаме лихви – абсолютно грешни пари“, подчерта Кадиев, като посочи, че Столична община върви в момента по пътя на Пловдив.

„Искаме червен картон и за двамата заместник-кметове“, каза Кадиев.

Той подчерта, че те оттук нататък от БСП ще си поставят задачата да стигнат до дъното, затова и подали сигнал до прокуратурата.

„Искаме да установим дълбочината на политическата поръчка“, заяви той.

Общински съветници от БСП са внесли доклад и проект за решение за изплащане на компенсации на всички кандидатствали и неприети в детските градини деца, обясни Борис Цветков.

Той каза, че всяко дете, което е намерило място в детска градина, е субсидирано със 120 лв. Така родителите, които не са успели, са наказани два пъти – един път не е прието и втори път, не получават тези пари от общината. Според техните изчисления това ще струва 19 млн. лв. на година.

#Дончо Барбалов #Любомир Христов #Методи Аврамов #ЦГМ #Център за градска мобилност #Николай Костов #лихви #„Карат-С" #скандал #Столична община #БСП #Георги Кадиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »