70% от учениците не използват училищните тоалетни

Общество | 19 ноември 2012, понеделник / 12:56| Показвания:Чрез брошурите от Националната мрежа за децата питат: „Малка или голяма е нуждата от нови училищни тоалетни?“. Снимка: БГНЕС

70% от учениците в България не ползват тоалетните в училище заради лошото им състояние.

Това показва проучване на Националната мрежа за децата, проведено сред над 800 ученици от цялата страна през 2010 г., оповестено в Световния ден на тоалетната 19 ноември, предаде БГНЕС.

Последиците от стискането се отнасят не само до физическото, но и до психичното и социалното благополучие на децата, затова младежи окупираха пространството между метростанция „Сердика“ и Министерството на здравеопазването и раздаваха на минувачите „информационна тоалетна хартия“.

Акцията цели да привлече вниманието на гражданите за нуждата от промяна на училищните тоалетни.

Младите хора раздаваха и информационни материали, за да запознаят колкото се може повече хора с проблема.

Чрез брошурите от Националната мрежа за децата питат: „Малка или голяма е нуждата от нови училищни тоалетни?“.

Още през 2009 г. Министерството на здравеопазването се зае да изготви и приеме Наредба за училищните тоалетни, но три години по-късно тя все още не е факт.

Лошото състояние на училищните тоалетни крие изключително сериозни рискове за здравето на децата, посочват от Националната мрежа за децата.

Вредният навик за стискане в ученическа възраст на по-късен етап може да доведе до редица заболявания на отделителната система. Между тях е и ракът на дебелото черво – болест, за която България държи първото място в ЕС по брой заболели под 35-годишна възраст.


Тагове: България, Национална мрежа за децата, тоалетни, тоалетна хартия, Министерство на здравеопазването, Световен ден на тоалетната

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси