Кадиев: Любомир Христов е отговорен за скандала с „Карат-С”

Кадиев: Любомир Христов е отговорен за скандала с „Карат-С”
Кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че зам.-кметовете Любомир Христов и Дончо Барбалов ще бъдат наказани с предупреждение за уволнение за скандалния случай с договора с фирма „Карат-С". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Отговорността за сделката с „Карат-С” АД и за размер на лихвата се носи от зам.-кмета на София Любомир Христов, който е и един от вносителите на доклада до Общинския съвет за прекратяване на договора, заяви общинският съветник от БСП Георги Кадиев.

„Това е скандален опит да се налагат суми за плащане от страна на администрацията в Столична община към фирми, като Любомир Христов е задал не само задачата да се изготви справка, но и е определил желания резултат от нея”, посочи Кадиев, който разпространи обяснението от зам.-директора на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) Николай Костов по случая „Карат-С”.

„В първата десетдневка на месец юли 2012 г. г-н Методи Аврамов ми докладва, че г-н Л. Христов му е възложил задача да се изготви справка за дължимата главница към 30.06.2012 г. по сключените договори с „Карат-С” АД и за какъв период при олихвяване на задълженията им със законовата лихва ще се достигне дължима лихва в размер на около 3 200 000 лв.", се казва в обяснението на Костов.

„Очевидната корупция на зам.-кмета на София, който се опита да ощети Столична община с 2.65 млн. лв., не може да се измие и потули с уволнение на пионки в ЦГМ и трябва да се поеме отговорност от зам.-кмета Христов, както и от съвносителя на доклада Дончо Барбалов и от Йорданка Фандъкова, която няма как да не е в течение със случая”, казва Георги Кадиев.

Кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че зам.-кметовете Любомир Христов и Дончо Барбалов ще бъдат наказани с предупреждение за уволнение за скандалния случай с договора с фирма „Карат-С", припомня БГНЕС.

Градоначалникът обаче поиска оставките на зам.-директора на Центъра за градска мобилност Николай Костов и директора на дирекцията, правила изчисленията за лихвите – Методи Аврамов.

Става въпрос за „техническата грешка" при пресмятането на лихвата за частния оператор на линии в градския транспорт „Карат С" за 16 автобусни линии.

Лихвата е била сметната от Центъра за градска мобилност и е била подписана от тогавашния директор Николай Костов още през юли тази година.

Докладът, според който, за да се разтрогне договорът трябва да бъдат изплатени над 9 млн. лева за возене на пътници и лихва от 3.2 млн. лева, е подписан от двамата зам.-кметове Дончо Барбалов (с ресор финанси) и Любомир Христов (с ресор транспорт) и по този начин софиянци щяха да бъдат ощетени с 2.6 млн. лева заради грешно сметнатата лихва.

Реалната лихва е изчислена при проверката на вътрешната структура на общината и е 632 000 лева за периода 1-ви януари 2012 г. – 30 юни 2012 г.

#Любомир Христов #Столична община #София #БСП #Георги Кадиев #СОС #Центъра за градска мобилност #ЦГМ #Николай Костов #Йорданка Фандъкова #кмет на София #Методи Аврамов #Дончо Барбалов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"