Цацаров поиска нов ред за избор на главен прокурор

Цацаров поиска нов ред за избор на главен прокурор
Според Цацаров трябва да се избегнат и най-малките съмнения в публичното пространство за фаворизиране, на който и да било от кандидатите, като същевременно не бъдат засегнати сроковете и предпоставките за допускане на кандидатите. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Правосъдният министър Диана Ковачева е получила писмо от кандидата за главен прокурор Сотир Цацаров с искане за промяна на процедурните правила за избор на кандидати, съобщиха от пресцентъра на Министерство на правосъдието.

Освен това Цацаров е поискал  от Ковачева, която е председателстващ Висшия съдебен съвет (ВСС), и нови правила при избора на председатели на Върховния касационен съд и Върховния административен съд.

Единственият кандидат за мястото на Борис Велчев, който встъпи в длъжност като конституционен съдия миналата седмица, иска да бъде обсъдена възможността кандидатите да се подлагат на гласуване по друг ред – например по поредност, определена чрез публично теглене на жребий от тях.

Според Цацаров трябва да се избегнат и най-малките съмнения в публичното пространство за фаворизиране, на който и да било от кандидатите, като същевременно не бъдат засегнати сроковете и предпоставките за допускане на кандидатите по обявената вече процедура.

Приетите на 8 ноември от ВСС правила предвиждат поредността на изслушване на кандидатите да се определя по азбучен ред. В същото време обаче правилата предвиждат друг ред на гласуване – според поредността на постъпване на предложенията, както е по Правилника за организацията и дейността на ВСС и неговата администрация.

„Така се оказва, че независимо от това какви други предложения за кандидати ще постъпят, както и независимо какъв ще е редът ни на изслушване (според имената), предложението за моята кандидатура ще бъде подложено на гласуване първо, тъй като е внесено още на 8 ноември", пише в писмото на окръжния съдия на Пловдив.

Той коментира, че тази поредност на гласуване е предизвикала множество коментари в общественото пространство и в медиите.

„Немалка част от тях са в насоката, че така правилата „обслужват" един кандидат и са предназначени да осигурят необходимото мнозинство за него. Считам, че провеждането на честен избор, по процедура, която не предизвиква каквито и да е съмнения, е обща цел – както на всички членове на ВСС, така и на всеки от кандидатите", се казва още в писмото на Цацаров.

Министър Ковачева е изпратила писмото до ВСС с предложение да бъде разгледано на редовното заседание на 22 ноември, уточняват от правосъдното ведомство.

Освен кандидатурата на Цацаров, другото спрягано име за нов главен прокурор е това на преизбрания шеф на Националната следствена служба Бойко Найденов, който в момента изпълнява временно тази длъжност. Преди дни той определи като несериозна възможността за негова кандидатура и засега наистина никой не я е издигнал.

По повод тази на Сотир Цацаров пък, който е известен като фаворит на ГЕРБ, Найденов коментира, че ако в случая става въпрос за политически обоснован избор, скандалът би надминал този около Венета Марковска.

Това обаче не попречи на премиера Бойко Борисов открито да застане зад Цацаров. В понеделник той заяви по негов адрес, че това е най-добрият окръжен съдия, с коготое работил като главен секретар на МВР.

Още преди няколко месеца Борисов каза, че е добре наследникът на Борис Велчев да е съдия, за да има външен поглед към системата.

По този повод депутатът от Синята коалиция Димо Гяуров коментира във торник пред БНР, че това е ясен знак за поставяне на свой човек начело на прокуратурата.

„В голяма част от света това би предизвикало тежко обществено недоволство. У нас такова недоволство няма. Много лоша услуга му направиха на г-н Цацаров. А трябва да призная, че като пловдивски депутат съм чувал само добри неща за него. Властта вече му лепна етикета „човек на ГЕРБ", вече го политизира", коментира Гяуров.

Трето обсъждано в медиите име - на сегашния зам.-главен прокурор Галина Тонева, също засега не е официално издигнато като кандидатура.

#главен прокурор #Сотир Цацаров #Диана Ковачева #министър на правосъдието #избор #процедура #ВСС #Висш съдебен съвет #Борис Велчев #Бойко Найденов #Върховен касационен съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"