Банките предлагат още защити заради коледния бум на картови разплащания

Банките предлагат още защити заради коледния бум на картови разплащания
През последните години има тенденция на пренасочване на клиенти от тегленето на пари в брой от банкомат към това да плащат директно със своята карта, посочиха от водеща банка в България. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Банките предлагат нови услуги за допълнителна защита на картите заради очаквания бум на картови разплащания по Коледа, съобщиха от една от водещите банки.

Директорът управление „Карти" в „Уникредит Булбанк" Мариана Великова-Чаушева, сподели, че коледните празници са най-активният сезон на  за покупки с карти - кредитни и дебитни, предаде БТА, цитирана от „Дневник".

„Очакванията са през този и следващия месец да се повишат значително както броят на покупки с карти, така и на общите финансови обеми, които клиентите изразходват през карти", поясни Чаушева.

През последните години има тенденция на пренасочване на клиенти от тегленето на пари в брой от банкомат към това да плащат директно със своята карта, посочи експертът.

Тази тенденция е особено валидна за кредитните карти, но навлиза и при дебитните. Предимството освен отстъпки, които се ползват в търговските обекти по редица картови продукти, е и това, че клиентите не носят пари в брой, посочи още Чаушева.

Пазарувайки с карта, клиентът е независим при решението да направи дори и по-голяма покупка, от това да изтегли предварително пари, добави тя.

При използването на карти съществува опасността от измами чрез скимиращи устройства, а активността на подобен род измами се засилва през летните и през зимните месеци.

Банките обаче разработват и предлагат редица защити както при банкоматите, така и при картите, каа още Чаушева.

Скимиращи устройства се поставят на банкомати, няма скимиращи устройства на пос-терминали в търговски обекти, заяви тя.

Дори и при евентуално източване на данни от магнитната лента на дебитни и кредитни карти, има защитни механизми за картодържателите, които всички банки в страната предлагат и те са разписани в общите условия по договорите с клиентите, посочи Чаушева.

Банките осигуряват и текущ мониторинг на инсталираните от тях терминали.

По отношение на картите най-сигурни са картите V Pay, предлагани у нас от няколко финансови институции от 2008 г. насам, посочи експертът.

При тях на магнитната лента на картата не се съхранява информация, а записът на финансовата информация е само в чипа на картата. Така клиентите са абсолютно неуязвими, дори и да ползват картата си в банкомат със скициращо устройство, каза Чаушева.

Продуктът е наложен в Европа и обхваща няколко милиона карти, посочи тя. В България пък всички банкомати са снабдени с четци на чип карти, което позволява безпроблемното им ползване.

Има и допълнителни услуги за защита в интернет - например абонамент за услугата „сигурни плащания". При нея клиентът получава допълнителна парола, която въвежда при пазаруване от сайтове в интернет. Услугата важи за клиенти с всички видове карти и е безплатна.

Клиентът може да се абонира за нея както чрез банков филиал, така и през банкомат.

Разработени са и по-усъвършенствани продукти за комбинирано ползване - пазаруване онлайн или през мобилен телефон, но те още не са навлезли в България, каза Чаушева.

Подобни карти имат дисплей за генериране на еднократни пароли и така освен с ПИН код всеки клиент разполага и с допълнителна защита при пазаруване в интернет.

Според последното пазарно проучване на „Уникредит Булбанк" в България близо 54% от депозитите, принадлежат на жени, а мъжете имат преобладаващ дял в кредитните карти – 53%.

Това според банкерите преобръща наложеното досега схващане, че жените харчат парите на мъжете.

Броят на жените, използващи кредитни карти, е нараснал с 47% за две години, показват данните на банката.

Увеличение се наблюдава при изтеглените ипотечни кредити от жени, макар и само с 9%, а със 7% пък е намалял броят на дамите, взели потребителски кредит през последните две години.

За периода 2010 - 2012 г. дебитните карти за дамите са нараснали с 44%, а разплащателните сметки, издадени на името на жени, са се увеличили с 55%.

Към момента дамите имат по-голям дял сред активните клиенти на банката – 52%, основно между 25 и 55 години.
Жените, използващи банково обслужване под 25-годишна възраст, са едва 8%

Институцията е разработила специални продукти за жените. Някои от тях предвиждат по-високи лихви по депозитите за времето, в което те са в отпуск по майчинство. За тези три години може да се договори и облекчение при плащането както на главницата, така и на лихвите по изтеглен от майки кредит.

#банки #банкиране #карти #Коледа #празници #пазаруване #защита

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"