Дядо Дометиан: Когато народът е духовно богат, църквата е в прогрес

Дядо Дометиан: Когато народът е духовно богат, църквата е в прогрес
Църквата е като духовен скачен съд с обществото и когато народът е богат духовно, църквата е в творчески прогрес, твърди Видинският митрополит Дометиан. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Църквата е като духовен скачен съд с обществото и когато народът е богат духовно, църквата е в творчески прогрес, твърди Видинският митрополит Дометиан.

„Българската православна църква винаги е била духовна майка на българския народ от възстановяването й като самостоятелна българска църква през 870 г. при св. цар Борис и досега“, заяви дядо Дометиан в интервю за БТА.

Видинският митрополит подчерта, че през робствата църквата е била пазителката на традициите, на вярата, на езика, успяла е дори да преживее ера на атеизъм, но не е преодоляла съвременния феномен на бездуховността.

Духовникът каза още, че българският патриарх Максим е създал завидна и заслужена епоха в живота на БПЦ и православния свят.

„Неговото изпращане във вечността бе достойно проявено от целия ни народ, от здравото българско общество - с почит, обич и признателност. Той остави светли дири на забележителен първойерарх, от когото ще се учат поколения напред - за полза на църква, род и родина. Благият Божий промисъл ще посочи достоен негов приемник, за да продължи църковно-патриотичното му дело на пользу роду“, каза митрополит Дометиан.

В Деня на православната християнска младеж и семейство - 21 ноември, той се обръща към всички с призив да изповядват християнските добродетели, да имат мир и единомислия в тези трудни времена.

„Това ще е залог за просперитет на държавата и обществото, както и за единение на Българската православна църква“, заяви митрополитът.

#митрополит Дометиан #патриарх Максим #Българска православна църква #БПЦ #Ден на християнското семейство #семейство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »