Лидерите от ЕС обсъждат новия евробюджет

Лидерите от ЕС обсъждат новия евробюджет
Ако бъдат намалени средствата за кохезионна политика, и България може да се окаже сред потърпевшите и да не получи очакваните повече пари от досега след 2014 г. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз се събират на извънредно заседание в Брюксел, което ще бъде посветено само на един въпрос – на колко да възлиза седемгодишният евробюджет за периода от 2014 до 2020 г.

Въпреки заплахите за вето и изостреното противопоставяне между различни държави и европейските институции надеждите са да бъде постигнат компромис, предаде БНР.

Въпросът, който всички си задават, не е дали, а с колко ще бъдат орязани разходите през следващите седем години.

Въпреки призивите на Еврокомисията, Европарламента и по-бедните страни за повече инвестиции в икономически растеж и заетост, като доминиращ се очертава другият лагер - на тези, които внасят най-много в евробюджета.

Великобритания най-много държи разходите в него да бъдат сериозно съкратени и заплашва с вето, ако това не стане – тя обаче съвсем не е единствената, която настоява за икономии и по-отговорно изразходване на средствата.

Така остава да бъде договорено в кои области и колко ще се съкращават разходи. Сред най-често споменаваните са политиката на сближаване, селскостопанските субсидии, инфраструктурните проекти за свързване на Европа, програмата за студентски обмен и парите за администрация.

Ако бъдат намалени средствата за кохезионна политика, и България може да се окаже сред потърпевшите и да не получи очакваните повече пари от досега след 2014 г.

Премиерът Бойко Борисов, както и останалите държавни и правителствени ръководители ще имат възможност да защитят националната позиция по време на предвидените преди заседанието срещи на всеки от тях с председателите на Европейската комисия и Европейския съвет.

Самото заседание трябва да приключи в петък, не е изключено обаче да има „спиране на часовниците“ и търсенето на компромис да продължи и през почивните дни – защото следваща среща на върха по темата може да има чак догодина – а дотогава липсата на съгласие за следващия евробюджет ще трупа негативи и в политически план, и на финансовите пазари.

#кохезионна политика #съкращения #вето #Великобритания #страни членки #обсъждане #Брюксел #бюджет #Европейски съюз #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"