Мирослава Тодорова: Скандалът „Марковска“ да провокира оздравителен процес

Мирослава Тодорова: Скандалът „Марковска“ да провокира оздравителен процес
Скандалът „Марковска“ да бъде начало на истинския оздравителен процес в съдебната система, призова председателят на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Скандалът „Марковска“ да бъде начало на истинския оздравителен процес в съдебната система, призова председателят на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова.

„Тази криза показа проблеми в съдебната власт, защото високопоставени представители на другите две власти считат, че властта на заместник-председателя на Върховния административен съд (ВАС) е такава, че от нея може да зависи изходът на делата“, коментира Мирослава Тодорова пред БНР.

Тя подчерта, че безпрецедентната криза на доверие към съда може да бъде използвана разумно.

Мирослава Тодорова подчерта, че е задължение на самия ВАС да покаже, че е точно обратното – изходът на делата не може да зависи от зам.-председателя на съда. „Тя нито може да нанася вреди, нито може да предизвиква чувство за благодарност“, коментира тя.

В тази връзка от Съюза на съдиите настояват Висшият съдебен съвет (ВСС) да направи детайлна проверка на дейността на Върховния административен съд по отношение на прилагането на задължителния принцип за случайно разпределение на делата, на начина на формиране на 5-членните съдебни състави.

Според председателя на Съюза на съдиите кризата с Венета Марковска е осветлила чувствителни зони в съдебната система и затова от Съюза настояват ВСС да направи проверка на всички дела срещу неизвестен извършител, които са по данни, засягащи работата на магистрати.

„Предстои избор на главен прокурор. Нека кандидатите да бъдат питани и по тези въпроси. ВСС трябва да се грижи за собствената си независимост и за това как изглежда отвън. При положение че от месеци се говори, че има кандидат за главен прокурор, предпочитан от изпълнителната власт, то тогава процедурата по избора трябва да бъде такава, че да разсейва всякакви съмнения“, подчерта Мирослава Тодорова.

Затова от Съюза на съдиите се надяват да бъдат приети нови правила, още повече че те ще се прилагат и при избора на председател на ВКС през 2014 г.

Мирослава Тодорова бе уволнена в началото на юли при шумен скандал, в който бе замесено и името на вътрешния министър Цветан Цветанов, срещу когото съдийката води дело за клевета.

Повод за делото на Мирослава Тодорова срещу Цветан Цветанов бяха две интервюта на вътрешния министър Цветан Цветанов, в които той обвини съдийката, че обслужва интересите на организираната престъпност, защото е забавила мотивите за осъдителната присъда на Васил Маникатов.

По-късно се оказа, че в момента, в който Маникатов е получил 8-годишната си присъда от Тодорова, е трябвало да бъде в затвора, за да изтърпява друго наказание, затова тя си е позволила да забави мотивите.

Междувременно обаче той бил предсрочно освободен и тъй като нейната присъда не била влязла в сила, нямало как да го задържат зад решетките. Именно това министърът използва като аргумент срещу нея - че престъпник е останал на свобода.

В жалбата си Мирослава Тодорова твърди, че Цветан Цветанов е разгласил неверни и позорящи я обстоятелства както за работата й като съдия, така и за дейността й на председател на Съюза на съдиите.

Уволнената съдийка заведе дело срещу решението на ВСС за отстраняването й, което ВАС трябва да реши до началото на декември.

#Венета Марковска #Конституционен съд #Висш съдебен съвет #ВСС #Съюз на съдиите #Мирослава Тодорова #ВАС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"