Бюджет 2013 мина през ресорната комисия в парламента на второ четене

Бюджет 2013 мина през ресорната комисия в парламента на второ четене
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на второ четене проектозакона за държавния бюджет за следващата година.

Към варианта, приет на първо четене, са добавени още 30 млн. лв., които целево ще отидат за до 15 детски градини. Отпада и местния данък за електроавтомобилите, предаде БГНЕС.

С проектобюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2013 г. се правят промени в Кодекса за социално осигуряване, които засягат военните.

Възраст за пенсиониране на военнослужещите се променя на 52 години за войниците (матросите), сержантите (старшините), офицерските кандидати и офицерите с младши офицерски звания и 54 години за офицерите със старши и висши офицерски звания.

Тези от тях, които са прекарали 15 години на длъжности от летателния състав, парашутистите и екипажите на подводни съдове и водолазния състав ще придобиват право на пенсия при навършване на 42-годишна и 44-годишна възраст съответно ( 44-годишна възраст за офицерите със старши и висши офицерски звания).

Замразява се увеличението на вдовишките добавки на 26,5%, въпреки че от ГЕРБ през 2010 г. гарантираха с промени в закона, че добавката ще се вдига до 2015 г., като от 1 януари 2013 г. тя трябваше да е 30%, от 1 януари до 31 декември 2014 г. - 35%, от 1 януари 2015 г. - 40%.

С 20 % се увеличават осигурителните вноски за работещите в силовите ведомства.

Предвидените разходи и трансфери в бюджета на НЗОК за 2013 г. са в размер на 2,7 млрд. лв., от които близо 2,4 млрд. лв. са за здравноосигурителни плащания. Приходите от здравноосигурителните вноски се очаква да бъдат 1 749 200 лв.

Изрично се записва, че Министерството на здравеопазването ще може да плаща на НЗОК разходите за неосигурени лица, които се отнасят за интензивно лечение, дейности по амбулаторно проследяване на болни с психични заболявания, дейности по амбулаторно проследяване на болни с кожно-венерически заболявания.

Неосигурените бременни жени ще имат право на един профилактичен преглед и изследвания.

НЗОК вече ще плаща ваксините за задължителни имунизации и реимунизации и асистирана репродукция.

НЗОК ще плаща и медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, предназначени за домашно лечение на територията на страната, както и медицинските изделия, прилагани в болничната и медицинската помощ.

Касата има срок до април 2013 г. да започне да плаща ваксините за задължителни имунизации и реимунизации.

#бюджет 2012 #военни #пенсиониране #НЗОК #здравно осигуряване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"