Министър Игнатов защити шефа на Фонда за научни изследвания

Министър Игнатов защити шефа на Фонда за научни изследвания
Министърът на образованието Сергей Игнатов защити директора на Фонда за научни изследвания проф. Рангел Гюров. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на образованието Сергей Игнатов защити директора на Фонда за научни изследвания проф. Рангел Гюров.

Според публикация на вестник „Сега“ от петък обръчи от фирми около НБУ ще получат милиони от Фонда за научни изследвания след конкурс, проведен при пълна липса на прозрачност.

„Този натиск показва навици от предишни години, когато един човек е трябвало да се договаря и да разпределя проектите“, заяви Сергей Игнатов, цитиран от БГНЕС.

Въпросите могат да бъдат към тези над 400 рецензенти, 12 експертни комисии, които са оценявали проектите, а не към личности, подчерта просветният министър.

„Много от имената, за които се споменава, че са спечелили проекти... всъщност, нямат такива“, твърди Сергей Игнатов.

В публикацията на вестник „Сега“ се споменават имената на проф. Божидар Божинов и проф. Стоян Денчев - първият бил рецензент на Гюров, а в университета на втория той станал доктор на науките.

„От другата седмица всички засегнати, чиито проекти не са одобрени, трябва да си видят рецензиите, за да подадат възражения, които да бъдат разгледани и оценени, ако има основание“, коментира Сергей Игнатов.

Министърът, който е бивш ректор на Нов български университет (НБУ), обясни и професорската степен на Рангел Гюров.

„В България има единствено процедура за признаване на получена кандидатска и докторска степен, а за професурите няма“, обясни министърът в кулоарите на парламента.

„Гюров се кичи с титлата „професор“ и беше шеф на департамента „Науки за земята и околната среда“ в Нов български университет, където ректор беше Сергей Игнатов“, пише вестник „Сега“.

Професорската му титла е от Ангола, където през 80-те години преподава в тамошния университет, а единствената легитимна в България хабилитация е „доктор“.

Наскоро в разрез със закона Гюров е станал „доктор на науките“ в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), чийто ректор е проф. Стоян Денчев, добавя вестникът.

„След като се е върнал в България, е назначен като извънреден професор в университета. Трябва да питате него защо не е искал да има тази процедура. Няма процедура за държавно признаване на професори, дошли от чужбина. Човекът е бил седем години ръководител на департамент в този университет, откъдето идва. В документа пише, че той е бил професор по основни дисциплини, след това е назначен като извънреден професор“, поясни още Сергей Игнатов.

#НБУ #вестник „Сега“ #Рангел Гюров #Фонд за научни изследвания #министър на образованието #Сергей Игнатов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"