Паркингите до метрото за милиони левове стоят празни

Паркингите до метрото за милиони левове стоят празни
За да насърчат шофьорите да ги ползват повече, от общината и Центъра за градска мобилност обмислят вариант да удължат часовете с безплатен престой. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Буферните паркинги, построени по линията на метрото в София за милиони левове, стоят празни.

Основната идея за изграждането им бе да улеснят шофьорите в търсенето на места за паркиране в града, припомня Би Ти Ви.

За пример – на паркинга на метростанция „Джеймс Баучер", който е с капацитет 620 коли, по обед имаше десетина. На „Цариградско шосе", където има места за 2000 автомобила, рядко паркират повече от сто. Същото е положението и в „Надежда".

Първите два часа престой на паркингите са безплатни, а след това се плаща по 50 стотинки на час. За да насърчат шофьорите да ги ползват повече, от общината и Центъра за градска мобилност (ЦГМ) обмислят вариант да удължат часовете с безплатен престой.

Според Тодор Тодоров от ЦГМ идеята на буферните паркинги е или да са много евтини, или напълно безплатни. От друга страна обаче, те няма как да са съвсем без пари, защото общината и метрото имат разходи по тяхната поддръжка и охрана.

Според самите шофьори проблемът е в инфраструктурата им, а голяма част от тях все още не знаели за съществуването им и начина им на използване.

Експерти откриват и психологически момент в случая с празните паркинги. Когато шофьорите виждат, че там няма други коли, започват да се страхуват за себе си и за автомобила си.

#паркинги #метро #Център за градска мобилност #коли #шофьори #ЦГМ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"