Делото „Лукойл“ – приказка без край

Делото „Лукойл“ – приказка без край
Агенция „Митници“ отне лиценза за управление на два от складовете на „Лукойл Нефтохим Бургас“ в края на юли. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Делото на „Лукойл“, което петролната рафинерия заведе срещу Агенция „Митници“ заради отнемане на лиценза й, беше отложено за пореден път.

Вещите лица заявиха в съда, че е почти невъзможно да се установи кога са били монтирани измервателните уреди, работили в рафинерията през септември, съобщи БНР. Делото се отлага за края на януари.

По закон всички данъчни складове, работещи с акцизни стоки, трябваше да имат датчици за отчитане реалните количества на входа и на изхода много преди лятото.

Трима експерти са посетили рафинерията през септември. Тогава не са били поставени всички нужни уреди, други не са отговаряли на изискванията.

Вещите лица са проверявали по схема, дадена от „Лукойл“, а не по изготвената още през 2010 от митниците схема.

Съдията разпореди на експертите да направят проверка по старата схема, както и да опитат да установят кога е направен монтажът.

Предишното заседание на съда беше на 9 ноември. Тогава магистратите отложиха делото, защото от „Лукойл“ не бяха предоставили пред съда и пред ответника необходимите писмени доказателства, използвани от специалистите за изготвяне на експертизата.

Преди това пък съдът отложи заседанието си още веднъж на 28 септември, заради искането на вещите лица да им бъде предоставено повече време, в което да завършат назначената експертиза.

Лицензът за управление на два от данъчните складове на „Лукойл Нефтохим“ в Бургас беше отнет от Агенция „Митници“ в края на юли, защото в тях не бяха поставени изискваните по закон измервателни уреди.

Сагата се проточи, след като компанията обжалва пред съда и той разреши рафинерията да оперира до окончателното произнасяне на магистратите по случая.

През лятото директорът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов прогнозира, че руското дружество няма да се справи със сроковете, които е обявило. Според него „Лукойл“ ще приключи с монтирането на измервателните уреди навсякъде, където е нужно, най-рано в средата на следващата година.

През септември премиерът Бойко Борисов изрази надежда, че руската компания ще се справи с изпълнението на техническите изисквания, наложени й от закона, до края на годината.

През октомври вицепрезидентът на дружеството Вадим Воробьов заяви на пресконференция, че до края на годината „Лукойл“ ще изпълни по-голямата част от изискванията, които България й налага.

„Смятам, че 80% от тези изисквания ще изпълним до 31 декември 2011 г., а всички останали – до 1 май 2012 г.“, каза тогава Воробьов.

„Навярно малко сме сгрешили, изискванията на българското законодателство са по-строги, отколкото например в Белгия или Финландия. Но законът си е закон, ние признахме това и поехме задължението в рамките на определен период да приведем нашето оборудване към изискванията в България“, подчерта той.

#Белгия #Финландия #България #вицепрезидент #премиер #Бойко Борисов #директор #Ваньо Танов #петролна рафинерия #монтаж #магистрати #Бургас #дело #съд #агенция „Митници“ #Лукойл

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"