„Икономедиа“: Нямаме задължения към „Алфа Банк“

„Икономедиа“: Нямаме задължения към „Алфа Банк“
Към отвореното писмо управителите на „Икономедиа“ прилагат справка от Централния кредитен регистър в доказателство, че кредитите им са редовни. Снимка: Дневник
A A+ A++ A

„Икономедиа“ е изплатила в пълен размер всички дължими суми на „Алфа Банк“ според договорения погасителен план, съобщиха от Съвета на директорите на компанията в отворено писмо.

То бе изпратено в отговор на информацията, че българският клон на гръцката „Алфа банк“ придобива „Икономедия“, която издава „Капитал“ и „Дневник“.

До смяната на собствеността се стига, защото „Икономедиа“ не може да погаси задълженията си към банката, където е заложила активите на изданията си.

В тях се включват седмичникът „Капитал“ и всекидневникът „Капитал Дейли“ с техния интернет сайт и вече изцяло електронният „Дневник“, както и централата на „Икономедиа“. Сред заложените активи има и журналистическа техника и автомобили.

В края на септември „Икономедиа“ е имала просрочени задължения за над 430 000 евро. Издателската компания е била заложена за 9,35 млн. евро.

„На 29 ноември научихме, че „Алфа Банк“ - клон България, като наш кредитор е предприела действия за усвояване на обезпечения и назначаване на управител на търговското предприятие на „Икономедиа“ АД“, пишат управителите на дружеството.

Те подчертават, че новината е била изненада и за тях, защото към момента на подаване на иска „Икономедиа“ е изплатила в пълен размер всички дължими суми според договорения погасителен план.

„В потвърждение на това към вчерашна дата в Централния кредитен регистър кредитите ни фигурират като редовни“, посочват от „Икономедиа“.

„Предприели сме необходимите правни действия, за да защитим нормалното функциониране на „Капитал“, „Дневник“ и останалите ни медии. Предоставили сме на Търговския регистър неоспорими факти за недопустимостта и незаконността на искането на „Алфа Банк“, уверяват издателите.

„Ако се окаже обаче, че зад предприетите действия се крие опит за превземане на „Икономедиа“ и подчиняване на редакционната политика на медиите, каквито индикации за съжаление имаме, ще се противопоставим с всички правни и публични средства“, заявяват от „Икономедиа“.

#„Икономедиа" #„Алфа банк" #„Капитал" #„Дневник" #отворено писмо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"