Спряха иска на „Алфа банк" срещу „Икономедиа"

Спряха иска на „Алфа банк" срещу „Икономедиа"
Преди дни от Съвета на директорите на компанията в отворено писмо заявиха, че „Икономедиа" е изплатила в пълен размер всички дължими суми на „Алфа Банк" според договорения погасителен план. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Софийският градски съд (СГС) спря иска на „Алфа банк" за пристъпване към изпълнение на залог на „Икономедиа", съобщиха от съда.

До смяната на собствеността се стига, защото „Икономедиа" не може да погаси задълженията си към банката, където е заложила активите на изданията си.

В тях се включват седмичникът „Капитал" и всекидневникът „Капитал Дейли" с техния интернет сайт и вече изцяло електронният „Дневник", както и централата на „Икономедиа". Сред заложените активи има и журналистическа техника и автомобили.

В края на септември „Икономедиа" е имала просрочени задължения за над 430 000 евро. Издателската компания е била заложена за 9,35 млн. евро.

Решението на СГС е окончателно и е подадено в Търговския регистър.

СГС потвърди, че наистина има заведена искова молба от „Алфа банк" срещу „Икономедиа" в регистрите си, но към момента все още не е образувано дело въз основа на тази искова молба.

Преди дни от Съвета на директорите на компанията в отворено писмо заявиха, че „Икономедиа" е изплатила в пълен размер всички дължими суми на „Алфа Банк" според договорения погасителен план.

„На 29 ноември научихме, че „Алфа Банк" - клон България, като наш кредитор е предприела действия за усвояване на обезпечения и назначаване на управител на търговското предприятие на „Икономедиа" АД", пишат управителите на дружеството.

Те подчертават, че новината е била изненада и за тях, защото към момента на подаване на иска „Икономедиа" е изплатила в пълен размер всички дължими суми според договорения погасителен план.

„В потвърждение на това към вчерашна дата в Централния кредитен регистър кредитите ни фигурират като редовни", посочват от „Икономедиа".

„Предприели сме необходимите правни действия, за да защитим нормалното функциониране на „Капитал", „Дневник" и останалите ни медии. Предоставили сме на Търговския регистър неоспорими факти за недопустимостта и незаконността на искането на „Алфа Банк", уверяват издателите.

„Ако се окаже обаче, че зад предприетите действия се крие опит за превземане на „Икономедиа" и подчиняване на редакционната политика на медиите, каквито индикации за съжаление имаме, ще се противопоставим с всички правни и публични средства", заявяват от „Икономедиа".

#„Икономедиа" #„Алфа банк" #„Капитал" #„Дневник" #отворено писмо #Софийския градски съд #СГС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »