Българите над 50 г. – 40% от населението

Българите над 50 г. – 40% от населението
На територията на София има 7 дома за възрастни хора, 4 от които са за специализирана помощ. В тях живеят около 1000 възрастни хора. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българските граждани над 50-годишна възраст са поне 40% от общото население на страната, обяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Той участва в конференция за закриването на Европейската година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията, предаде БГНЕС.

Според цитираните от министъра данни към 1 февруари 2011 г. гражданите на България на 50 и повече години са били 2 943 055 души.

Според Тотю Младенов вече се наблюдават значителни промени в баланса и структурата на населението не само в България, но и в Европа – намаляване на ражданията, увеличаване на възрастните хора и засилване на миграционните процеси.

„Общото застаряване води до това, че делът на възрастните хора ще се увеличава“, посочи социалният министър.

По статистически данни на всеки 100 лица, които излизат в пенсия, едва 68 млади хора постъпват на работа.

Очаква се и намаление на количеството и качеството на труда, както и свързаните с това неблагоприятни тенденции.

„България е от малкото страни, които имат разработена дългосрочна демографска концепция и стратегия до 2030 г.“, похвали се социалният министър.

Той се спря и на мерките за подобряване на профила на работната сила, на подобряване на здравния статус на възрастните хора, на предоставяните социални услуги, на регионализацията на демографската политика.

„Една от най-силните мерки у нас е стартирането на пенсионната реформа през 2010 г.“, каза Тотю Младенов.

Той подчерта и специалния ефект от сключването на договорите за лични асистенти със 166 общини за 15 000 потребители по програмата „Помощ в дома“ със средства от ОП „Човешки ресурси“.

В своето изказване пред форума кметът на София Йорданка Фандъкова говори за неоспоримия факт, че на територията на столицата живеят много възрастни хора, които се нуждаят от нормален живот и социални изяви.

Тя съобщи, че на територията на общината са открити 7 дома за възрастни хора, 4 от които са за специализирана помощ. В тях живеят около 1000 възрастни хора, а общинско предприятие „Социален патронаж“ обслужва около 1600 възрастни хора.

Договорът на общината по програмата „Помощ в дома“ е на стойност 240 000 лв., припомни тя.

#демография #население #Тотю Младенов #министър на труда #възрастни хора #България #Европа #застаряване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници