Закони за бюджети доминират новата парламентарна седмица

Закони за бюджети доминират новата парламентарна седмица
С гласуването на бюджетите за догодина на Държавното обществено осигуряване (ДОО), НЗОК и на Бюджет 2013 започва новата парламентарна седмица. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С гласуването на бюджетите за догодина на Държавното обществено осигуряване (ДОО), НЗОК и на Бюджет 2013 започва новата парламентарна седмица.

Програмата на Народното събрание е твърде кратка най-вече поради второто четене на законопроекта за Държавния бюджет на Република България за 2013 г., приет на първо четене на 8 ноември, предаде БГНЕС.

Към варианта, приет на първо четене, са добавени още 30 млн. лв., които целево ще отидат за максимум 15 детски градини. Отпада местният данък за електроавтомобилите.

Като първа точка от дневния ред депутатите ще започнат с дискусиите по показателите и предложенията на министрите при второто четене на законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2013 г.

Следва второто четене на законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2013 г. След това идва ред на републиканския бюджет на държавата за следващата година, което най-вероятно ще се случи в четвъртък – 6 декември.

Предвидени са още три законопроекта в програмата: първо четене на промените в Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество с вносители депутатите от ГЕРБ Емил Радев, Красимир Ципов и Светослав Тончев.

На второ четене ще бъдат разгледани поправките в Закона за рибарството и аквакултурите, както и законопроектът за изменение и допълнение на Закона за физическото възпитание и спорта с вносител Министерски съвет. В петък е редовният парламентарен контрол.

С проектобюджета на ДОО за следващата година се правят промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се въвежда възраст, при която да се пенсионират военнослужещите – 52 години за войниците (матросите), сержантите (старшините), офицерските кандидати и офицерите с младши офицерски звания и 54 години за офицерите със старши и висши офицерски звания.

Тези от тях, които са прекарали 15 години на длъжности от летателния състав, парашутистите и екипажите на подводни съдове и водолазния състав ще придобиват право на пенсия при навършване на 42-годишна и 44-годишна възраст съответно (44-годишна възраст за офицерите със старши и висши офицерски звания).

Замразява се увеличението на вдовишките добавки на 26,5%, въпреки че от ГЕРБ през 2010 г. гарантираха с промени в закона, че добавката ще се вдига до 2015 г. От 1 януари 2013 г. тя трябваше да е 30%, от 1 януари до 31 декември 2014 г. - с 35%, от 1 януари 2015 г. - с 40%.

С 20% се увеличават осигурителните вноски за работещите в силовите ведомства.

Предвидените разходи и трансфери в бюджета на НЗОК за 2013 година са в размер на 2,71 млрд. лв., от които 2,38 млрд. лв. са за здравноосигурителни плащания. Приходите от здравноосигурителните вноски се очаква да бъдат 1 749 200 лв..

Изрично се записва, че Министерството на здравеопазването ще може да плаща на НЗОК разходите за неосигурени лица, които се отнасят за интензивно лечение, дейности по амбулаторно проследяване на болни с психични заболявания, дейности по амбулаторно проследяване на болни с кожно-венерически заболявания.

Неосигурените бременни жени ще имат право на един профилактичен преглед и изследвания. НЗОК вече ще плаща ваксините за задължителни имунизации и реимунизации и асистирана репродукция.

НЗОК ще плаща и медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, предназначени за домашно лечение на територията на страната, както и медицинските изделия, прилагани в болничната и медицинската помощ.

Касата има срок до април 2013 г. да започне да плаща ваксините за задължителни имунизации и реимунизации.

#Народно събрание #ДОО #НЗОК #Бюджет 2013

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"