240 лв. остава обезщетението през втората година от майчинството

240 лв. остава обезщетението през втората година от майчинството
В момента майките получават по 240 лв. месечно обезщетение през втората година от отпуска си по майчинство, което е с един лев под прага на бедността – 241 лв. Снимка: БГНЕС, Архив
A A+ A++ A

През втората година от майчинството си майките ще получават обезщетение от 240 лв. и през 2013 г., решиха депутатите по време на обсъждането на приходната част на бюджета в Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Мнозинството в парламента отхвърли искането на опозицията обезщетението за втората година от майчинството да бъде вързано с минималната работна заплата и от 1 януари догодина да стане 310 лева, предаде Дарик радио.

Емилия Масларова от Коалиция за България подчерта, че майките са се осигурявали и ще продължат да се осигуряват, защото са работещи.

„Ние предлагаме тези майки да имат право на обезщетение, което да бъде в по-висок размер“, каза Хасан Адемов от ДПС.

Мартин Димитров от Синята коалиция пък заяви, че разбира притесненията на финансовия министър, мнозинството и независимите народни представители.

Той припомни, че майките са го потърсили при внасяне на петицията си за по-добри условия за отглеждане на децата.

Тогава едно от исканията на жените беше да се увеличат обезщетенията за втората година на отглеждане на малко дете до 310 лв., колкото се предвижда да бъде минималната работна заплата от 1 януари догодина.

Според Димитров евентуалното увеличение на месечното обезщетение за майките със 70 лв. ще струва на хазната 30 млн. лв.

В момента майките получават по 240 лв. месечно обезщетение през втората година от отпуска си по майчинство, което е с един лев под прага на бедността – 241 лв.

#Държавното обществено осигуряване #ДОО #майки #майчинство #Коалиция за България #Емилия Масларова #Мартин Димитров #Синята коалиция #Хасан Адемов #ДПС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници