Рекорден брой журналисти в затвора, най-много в Турция

Рекорден брой журналисти в затвора, най-много в Турция
Управляващите по света прибягват до масова употреба на обвинения в тероризъм, държавна измяна и други антидържавни действия, за да запушат устата на журналистите. Снимка: AFP/Getty Images
A A+ A++ A

Рекорден брой достигнаха през 2012 година журналистите, вкарани в затвора заради дейността си, като класацията оглавява Турция с най-много представители на медиите зад решетките.

Към 1 декември в затвора са се намирали 232-ма журналисти в целия свят, като 49 от тях са само в Турция, сочат данните от годишния доклад за погазване свободата на словото, изготвен от Комитета за защита на журналистите (CPJ), цитиран от „Дневник”.

Неправителствената организация, базирана в САЩ, никога не е регистрирала толкова голям брой осъдени журналисти, откакто започва да събира такава информация през 1990 г.

Увеличението спрямо 2011 г. е с 53-ма души, което са 29.6% на годишна база. За втора поредна година ръстът на затворените е повече от 20%, след като през миналата година увеличението бе 23.4%. Предишният рекорд е 185 души (1996).

Управляващите по света прибягват до масова употреба на обвинения в тероризъм, държавна измяна и други антидържавни действия, за да запушат устата на журналистите, коментира „Дневник”.

От изследването става ясно, че този подход е приложен спрямо поне 132-ма от затворените – рекорден брой, който като дял (57%) обаче следва тенденцията от последните години.

Има и фабрикувани обвинения като хулиганство и притежаване на наркотици.

63-ма пък са лишени от свобода, без да са им повдигани каквито и да е обвинения, в три случая е нарушена цензурата, а в два осъждането е заради разпространяване на „фалшиви новини".

Държавите в топ 10 (по брой затворени журналисти):

1. Турция (49)

2. Иран (45)

3. Китай (32)

4. Еритрея (28)

5. Сирия (15)

6. Виетнам (14)

7. Азербайджан (9)

8. Етиопия (6)

9. Узбекистан (4)

10. Саудитска Арабия (4)

#журналисти #затвор #Турция #САЩ #Иран #Китай #Еритрея #Сирия #Виетнам #Азербайджан #Етиопия #Узбекистан #Саудитска Арабия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »