Борисов заминава за последното заседание на Европейския съвет за 2012 г.

Борисов заминава за последното заседание на Европейския съвет за 2012 г.
Борисов има предвидени разговори със своите колеги от ЕНП, като в срещата ще участват и председателите на Европейския съвет Херман ван Ромпой и на ЕК Жозе Барозу. Снимка: ЕПА, архив
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов ще присъства на последното за годината заседание на Европейския съвет в Брюксел този четвъртък и петък.

За четвъртък Борисов има предвидени разговори със своите колеги от Европейската народна партия, като в срещата ще участват и председателите на Европейския съвет Херман ван Ромпой и на Европейската комисия Жозе Барозу, информира Дарик.

Основна тема на срещата на високо ниво в Брюксел ще бъде икономическата политика на ЕС, както и общата политика за сигурност и отбрана и разширяването на Съюза.

Ще бъде обсъдена и реформата на Икономическия и паричен съюз, като дискусията ще бъде проведена на база на окончателния доклад на Ромпой, изготвен в сътрудничество с Барозу, Европейската централна банка и Еврогрупата, както и на Подробния план за задълбочен и истински Икономически и паричен съюз, представен от ЕК като принос по темата.

Окончателният доклад съдържа пътна карта, чиято цел е да представи следващите стъпки в процеса към завършването на Икономическия и паричен съюз.

Годишният обзор на растежа за 2013 г. също ще бъде дискутиран, с което се поставя началото на Европейския семестър за 2013 г., чрез който през първите шест месеца колективно се прави преглед на националните резултати и приоритети.

В обзора се посочва по какъв начин общата отговорност може да се използва за осъществяването на промени в целия ЕС, като идеята е да бъдат определени икономическите и социални приоритети на ЕС през 2013 г. чрез цялостни насоки към държавите членки относно провеждането на техните политики.

Европейският съвет ще приеме и заключения по темата за разширяването на ЕС, които ще бъдат резултат от дискусиите, проведени в рамките на Съвет „Външни работи“ и Съвет „Общи въпроси“ на 10 и 11 декември. Ще бъдатв взети предвид и насоките на ЕК за политиката на разширяване през следващата година и годишните доклади за напредъка на страните от Западните Балкани.

#държави-членки #политика #икономически растеж #доклад #Западни Балкани #разширяване #председател на ЕК #председател на Европейския съвет #Жозе Барозу #Херман Ван Ромпой #Европейски съюз #ЕС #Европейски съвет #министър-председател #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"