Пълната забрана за пушене остава

Пълната забрана за пушене остава
Независимият депутат Кирил Гумнеров внесе предложението за промени в Закона за здравето, с които се облекчава пълната забрана за пушене в закрити обществени места. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С пълно единодушие парламентарната комисия по здравеопазване отхвърли законопроекта за промяна в Закона за здравето, предложен от независими депутати.

С 11 гласа „против“ и нито един „за“ здравната комисия в парламента отхвърли на първо четене законовите промени, които предвиждат отмяна на пълната забрана за тютюнопушенето на закрити обществени места, предаде Дарик.

В подкрепа на забраната се обявиха и неправителствени организации, както и специалисти по онкология и белодробни болести.

Мнозинството се обедини срещу независимия депутат Кирил Гумнеров, който внесе предложението за смекчаване на забраната с мотива, че приоритетът в случая трябва да е човешкото здраве, а не бизнесът.

„Ако с тази забрана може да бъде спасен и един човешки живот, то нея трябва да я има“, категорична е министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

От своя страна Гумнеров цитира  данни по отношение на акциза, с които аргументира твърдението си, че българите са започнали да пушат повече.

Впоследствие обаче независимият депутат съжали, че е адресирал своя законопроект само до парламентарната здравна комисия.

„Аз лично, разбирайки, че законопроектът е разпределен само и единствено в здравна комисия, бях убеден, че това е тенденциозно и че той няма как да мине през тази комисия“, коментира той след заседанието, цитиран от БГНЕС.

„Доколкото разбрах, подобни текстове са предложени в Закона за туризма, който се разглежда от комисията по икономическа политика“, допълни Гумнеров.

Здравният министър от своя страна посочи, че не знае за какви текстове става въпрос и би могла да даде коментар само след края на заседанието на икономическата комисия.

#Закона за здравето #Кирил Гумнеров #Десислава Атанасова #министър на здравеопазването #забрана за пушене #Закона за туризма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"