Образователното министерство да внимава какви ВУЗ-ове открива, предупреди Борисов

Образователното министерство да внимава какви ВУЗ-ове открива, предупреди Борисов
Съветът на премиера беше по повод гласуването за откриване на филиал на медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна, в Сливен. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министерството на образованието да следи внимателно какви филиали и висши училища се откриват, защото е важно качеството на образованието, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Съветът му беше по повод гласуването за откриване на филиал на медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна, в Сливен, пише в стенограмата от заседанието в сряда, качена на сайта на Министерския съвет.

Зам.-министърът на финансите Владислав Горанов коментира, че водеща трябва да бъде позицията на образователното министерство, но той не е сигурен доколко е целесъобразно постоянното разкриване на факултети и филиали.

„Темата, освен за Сливен, ще бъде повдигната и за още една българска голяма община“, добави Горанов.

Заместник образователният министър Петя Евтимова обясни, че този проект вече е преминал всички процедури по одобрението му и има положителна оценка от Националната агенция за оценяване и акредитация.

„Министерство на финансите беше дало бележка, свързана с финансирането. Висшето училище е гарантирало, че финансирането ще бъде в рамките на утвърдения бюджет на Медицинския университет – Варна, става дума само за професиите „медицинска сестра“ и „акушерка“, 80 по всяка специалност на година, за които има недостиг в системата на здравеопазването, доколкото имаме информация“, посочи Евтимова.

Премиерът реши, че точката се приема, като добави, че и в „думите на Влади Горанов“ имало много истина.

„Вярно, че регионите много натискат, но първо гледайте качеството на образованието. След това излизат и казват: „Млади хора, висшисти, ама без работа“, коментира премиерът.

Евтимова отново подчерта, че в случая става въпрос само за медицински сестри и акушерки.

„Ако е така – с две ръце сме „за“, казва Борисов.

#Петя Евтимова #Министерство на образованието #младежта и науката #Бойко Борисов #Владислав Горанов #министър-председател #ВУЗ #Варна #филиал #Сливен #медицински сестри #акушерки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"