Шефът на Фонда за научни изследвания заемал поста незаконно, учените искат оставки

Доцент Виктор Атанасов от Физическия факултет в Софийския университет заяви, че Гюров е защитил професорската си титла на 23 октомври и съответно в България той е станал професор не по-рано от 23 ноември. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Шефът на Фонд „Научни изследвания“ (ФНИ) Рангел Гюров заемал поста незаконно, твърдят протестиращи учени.

Скандалът около Фонда и конкурса за финансиране на изследователски проекти се разрази, след като стана ясно, че с 14.8 млн. лв. ще бъдат финансирани 95 от общо 1024 кандидатствали проекта.

Учените неговдуват заради начина на разпределие на тези пари, тъй като  голяма част от класираните 95 проекта са на фирми и колективи, близки до управата на фонда.

Около 150-200 учени протестираха преди обяд в понеделник пред сградата на президентството срещу злоупотребите във Фонд „Научни изследвания“.

Те издигнаха плакати с лозунги „Пари за наука няма. Пари за лъженаука - 15 млн.“ и „Лъжепрофесори самозванци ни учат, ни управляват“.

Доцент Виктор Атанасов от Физическия факултет в Софийския университет заяви, че Гюров е защитил професорската си титла на 23 октомври и съответно в България той е станал професор не по-рано от 23 ноември, предадоха Информационна агенция „Фокус“ и БГНЕС.

Според Атанасов до приключването на конкурса във ФНИ Гюров не е имал необходимата титла, за да ръководи Фонда, заради което протестиращите са внесли в понеделник декларация до Висшия административен съд.

Атанасов бе категоричен, че виновниците трябва да си подадат оставките и да се извинят, затова учените поискаха от премиера Борисов да спре безобразията във ФНИ, като уволни министъра на образованието Сергей Игнатов и ръководителите на научния фонд Рангел Гюров и Христо Петров.

Протестиращите запазиха едноминутно мълчание като знак за „смъртта“ на Министерството на образованието, след което всеки един от тях изпрати смс на Борисов.

По думиту му беззаконието във Фонда, от една страна, е, че в конкурса не е имало чуждестранни рецензенти, и от друга – че директорът на фонда незаконно заема поста си.

Протестиращите пускаха музика и пяха на високоговорител We are the champions и Hit the road Jack.

По време на демонстрацията полицаи бяха разположени пред президентството по цялото продължение на сградата.

По думите на Атанасов, който е един от организаторите на протеста, безобразията във фонда обричат българската наука и развитието на младите учени, тъй като 80% от раздадените субсидии на последната сесия на фонда са незаконни.

Според доцента проблемът във ФНИ е политически, тъй като миналата седмица се видяло, че „министърът има защита от парламента, имайки предвид, че мнозинството в парламента отхвърли предложението на БСП и ДПС за създаване на временна анкетна комисия“.

Той добави, че 1200 души с докторска степен са се подписали в петиция, която в друга европейска държава щеше да бъде разгледана веднага.

„Обществото е манипулирано. Има лов на вещици“, добави преподавателят.

Той посочи, че някои от колегите му са получили нотариални покани за достъп до лабораториите си без уточнени дата и час. Някои от тях дори нямат достъп до личните си пощи, след като се опитали да се свържат с чужди експерти.

В края на протеста учени съобщиха, че са подготвили подарък за Коледа – голяма торба за боклук с намачкани хартии, който ще внесат на Министерския съвет.

Според един от другите организатори на протеста – Гергана Гергова, смачканата хартия представлява научния труд на Гюров. Тя показа, че на една от страниците се вижда доклад на Гюров от конференция във Варна.

В доклада ръководителят на ФНИ е написал т.нар. „Закон на Гюров – Нютон", който според нея показва, че Гюров „не разбира от физика“ и не може да оглавява Фонда.

Тъй като министрите от Кабинета са на изнесено съвместно заседание в Гърция обаче, „подаръкът“ ще бъде изпратен чрез куриер, добави Герова.

Ако исканията на учените не бъдат удовлетворени, те ще предприемат следващи действия след празниците.

Иван Радев, който работи в Дуисбург, Германия, сподели, че негов ръководител там го е питал за скандалите във фонда в България.

Радев коментира, че в Германия също има подобни фондове, но там техните шефове нямат такава власт и само следят за спазване на процедурите.

Миналата сряда депутатите от ГЕРБ отхвърлиха предложението на БСП и ДПС за създаване на временна анкетна комисия, която да провери цялата процедура по финансирането на изследвания от ФНИ за 2011 г., като се установят критериите за избор на проектите.

#SMS #Бойко Борисов #Фонд „Научни изследвания" #премиер на България #Сергей Игнатов #министър на образованието #Христо Петров #Рангел Гюров #смс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »