НЗОК ще плаща за новите дейности и без съгласието на лекарите

НЗОК ще плаща за новите дейности и без съгласието на лекарите
Въпреки че лекарите отказаха да подпишат Националния рамков договор, Даниела Дариткова, Пламен Цеков и Десислава Атанасова обясниха, че НЗОК ще плаща за нови дейности след спешна законодателна промяна. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща за нови дейности, въпреки че Националният рамков договор за следващата година няма да бъде подписан.

За да функционират новите дейности от 1 януари, е необходима спешна законодателна промяна в Закона за здравното осигуряване, коментира председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова, която изрази надежда предложенията да бъдат приети на първо четене.

Вносителите на промените от ГЕРБ предлагат медицинските дейности да се прехвърлят в НЗОК само с одобрението на управителя и на Надзорния съвет, предаде БТА.

В Националния рамков договор (НРД) за следващата година беше заложено касата да поеме плащанията за процедурите ин винтро, ваксините, проследяването на психично болни и пациенти с кожно-венерически заболявания и интензивното лечение, които досега се плащаха от здравното министерство.

Решението тези дейности да бъдат плащани от НЗОК дойде, след като Конституционният съд обяви за незаконно прехвърлянето на 100 млн. лева от касата към Министерството на здравеопазването.

След като от Българския лекарски съюз (БЛС) обаче отказаха да подпишат договора, управляващото мнозинство се принуди да предложи промени в Закона за здравното осигуряване, които да дадат възможност на касата да плаща новите дейности.

„Имаме подкрепата на различни пациентски организации за прехвърлянето на дейностите към НЗОК“, увери министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

Тя уточни, че интензивните грижи, за които от 2013 г. ще плаща НЗОК, ако се оказват на неосигурено лице, ще бъдат заплащани от бюджета на Министерството на здравеопазването. Така по думите й ще се гарантира на всички български граждани достъп до медицинска помощ.

Според Даниела Дариткова, ако не бъдат направени промените, няма как да започне изпълнението на новите здравни дейности.

„Не можем да поставим под риск функционирането на интензивните отделения и на програма ин витро“, категорична бе тя.

„Действията ни бяха насочени към постигане на съгласие с БЛС. Принудени сме да заобиколим лекарския съюз“, коментира управителят на НЗОК Пламен Цеков.

Подписването на НРД от страна на Българския лекарски съюз ни поставя в изключителна патова ситуация и вместо нуждаещите се от ин витро да изчакват старта на финансирането на процедурите още през януари, те са в голям стрес, заяви Радина Велчева, председател на Фондация „Искам бебе“.

„През следващата година ще се работи по сегашния рамков договор, ще се подпишат анекси към старите договори с лекарите“, съобщи още управителят на НЗОК.

Поради неподписването на договора отпаднаха някои клинични пътеки, които бяха договорени и приети, допълни Пламен Цеков.

В понеделник стана ясно, че Здравната касата няма да плаща повече пари за клинични пътеки от догодина. Надзорният съвет реши бюджетът за 2013 г. да се разпредели по тазгодишната схема.

Новият рамков договор предвиждаше да се дадат 20 млн. лв. повече за тежки операции, за лечение на белодробни заболявания и на детски болести. За помощ извън болниците пък бяха предвидени 18 млн. лв. над сегашните. Сега обаче тези средства ще бъдат изразходвани през годината, както НЗОК намери за добре.

Пациенти предупредиха, че над 40 млн. лв. от здравни вноски ще бъдат неправомерно върнати в общия държавен бюджет.

В петък Българският лекарски съюз не одобри предложения рамков договор за 2013 г. и отказа да го подпише. Лекарите не одобряват предложените от НЗОК обеми и цени за медицинските дейности за следващата година. Те се опитват да предотвратят прехвърлянето на дейности, които са отговорност на държавата, от здравното министерство към НЗОК.

#НЗОК #НРД #Национален рамков договор #Български лекарски съюз #БЛС #Даниела Дариткова #Десислава Атанасова #министър на здравеопазването #Закон за здравното осигуряване #Пламен Цеков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"