Тотална забрана на пушенето от 1 юни

Здраве | 14 декември 2011, сряда / 16:45| Показвания:Правителството прие промените в Закона за здравето, с които от 1 юни 2012 г. се въвежда пълна забрана за тютюнопушене на закрити обществени места. Снимка: tobacco-news.com

Правителството прие промените в Закона за здравето, с които от 1 юни 2012 г. се въвежда пълна забрана за тютюнопушене на закрити обществени места.

Забраната беше отложена по искане на ресторантьорите. В момента също има ограничителен режим за тютюнопушене на закрито, което е разрешено единствено ако има специално обособени помещения, съобщи bTV.

Пушенето ще бъде забранено и в дворовете на училищата, детските заведения, специализираните институции за социални услуги за деца и ученическите общежития. По изключение се допуска пушене на летищата в специално обособени помещения.

С проекта се въвеждат и мерки за ограничаване употребата на енергийни напитки от децата. Напитките ще бъдат забранени за продажба на всички до 18 години, в училища, детски градини и общежития. Освен това ще бъде забранена и рекламата на тези напитки, ако е насочена към децата и младежите.

Със законопроекта се променя и редът за получаване на медицинска експертиза при децата до 16 години. Вместо в детските експертни лекарски комисии те ще се освидетелстват в общите състави на ТЕЛК с участието на специалист по детски болести.

Това е нашият подарък за децата в Деня на детето, коментира здравният министър д-р Стефан Константинов. Премиерът Бойко Борисов обясни, че няма основание за протести от страна на ресторантьори и хотелиери, тъй като правителството е дало 2-годишен гратисен период за въвеждане на пълната забрана.

Заседанието на кабинета днес се проведе в Областната управа в Пловдив. В същото време пред сградата имаше протест срещу пенсионната реформа.


Тагове: Закона за здравето, тютюнопушене, ТЕЛК, законопроект, обществени места, заведения, училища, забрана

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси