ЕС дава парите от Нобеловата награда за деца, пострадали от войни

ЕС дава парите от Нобеловата награда за деца, пострадали от войни
Проектите по инициативата „Деца на мира“ са грижа на еврокомисаря на ЕС за хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Парите от Нобеловата награда за мир на Европейския съюз ще отидат за финансирането на четири проекта от европейската инициатива „Деца на мира“, съобщи председателят на Европейската комисия Жозе Барозу.

2 млн. евро ще струват проектите, като от тях 930 хил. евро са от Нобеловата награда, а останалите – от допълнително финансиране от европейския бюджет, предаде пресслужбата на ЕК.

Инициативите ще обхванат повече от 23 000 засегнати от конфликти деца по целия свят и ще предоставят достъп до основно образование и детски пространства.

Решението парите от Нобеловата награда да бъдат дадени за децата, засегнати от конфликти, е било взето единодушно от председателите на Европейския парламент и на Европейския съвет Мартин Шулц и Херман ван Ромпой.

„За нас беше очевидно паричните средства от Нобеловата награда за мир да бъдат предоставени на тези, които са най-уязвими и често най-силно засегнати от войните, а именно децата по света. Искаме всички деца да се ползват с постоянна защита на своите права“, каза Барозу.

Проектите по инициативата „Деца на мира“ са грижа на еврокомисаря на ЕС за хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева.

Георгиева сподели, че по време на конфликт хуманитарната помощ често е единственият начин, който позволява на децата да продължат образованието си, тъй като това не само подобрява перспективите им за бъдещето, но може също да ги предпази от насилие и експлоатация.

„Тази важна кауза заслужава да бъде подпомогната с паричните средства от Нобеловата награда за мир на ЕС“, заяви еврокомисарят.

Дарението ще достигне до около 4000 сирийски деца, които са бежанци в лагерите на границата между Ирак и Сирия, над 5000 колумбийски деца, по-голямата част от които са бежанци в Еквадор, 3000 пакистански деца в засегнатата от конфликт северна част на страната, деца, бежанци в Етиопия, и 11 000 конгоански разселени деца в източната част на Демократична република Конго.

#образование #войни #Кристалина Георгиева #председател на Европейския съвет #председател на ЕП #хуманитарна помощ #помощ #деца #инициатива #Нобелова награда за мир #пари #дарение #председател на ЕК #Жозе Барозу #Херман Ван Ромпой #Мартин Шулц

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"