Помощник държавният секретар на САЩ с оставка след доклада за Бенгази

Помощник държавният секретар на САЩ с оставка след доклада за Бенгази
Началникът по въпросите на сигурността Ерик Босуел е подал оставка след официалното разследване на нападението срещу американското посолство в Бенгази от 11 септември. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Началникът по въпросите на сигурността Ерик Босуел е подал оставка след официалното разследване на нападението срещу американското посолство в Бенгази от 11 септември, съобщи Държавният департамент на САЩ.

В дългоочаквания доклад се критикуват предприетите от Държавния департамент мерки, които дори са определени като „неадекватни“.

На 11 септември десетки тежко въоръжени екстремисти убиха четирима американски дипломати, сред които и посланика на САЩ в Либия Крис Стивънс.

Продължилото няколко месеца разследване разкри, че не е имало „конкретни“ разузнавателни данни за предстоящото нападение срещу консулството.

Други трима служители пък са били освободени от задълженията си, предаде „Ройтерс", цитирана от Информационна агенция „Фокус".

Говорителят на Държавния департамент Виктория Нюланд заяви, че Босуел е подал оставка като помощник държавен секретар, отговарящ за сигурността на дипломатическите мисии.

Нюланд обясни, че Босуел и още трима служители са административно отстранени „за изчакване на по-нататъшни действия".

Друг официален представител, който е пожелал анонимност, посочил, че Босуел не се разделя напълно с Държавния департамент и остава дипломат от кариерата.

#Държавен департамент #доклад #САЩ #Бенгази #атентат #посолство на САЩ #Виктория Нюланд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »