НС прие промените в Закона за здравното осигуряване

A A+ A++ A

Депутатите приеха на първо четене промяната в Закона за здравното осигуряване, предложена от ГЕРБ.

Предложението на управляващата партия беше начин да се заобиколи несъгласието на Българския лекарски съюз с новия рамков договор, който лекарите отказаха да подпишат, и така за 2013 г. ще продължи да действа този от 2012 г.

Гласуваната промяна ще позволи Надзорният съвет на НЗОК, по предложение на управителя на Здравната каса, да отпуска финансиране за медицински и дентални дейности и лекарствени продукти, които не са вписани в Национален рамков договор, информира „Дневник“.

При внасянето на проекта от ГЕРБ заявиха, че това е единствено решение, за да могат да се финансират всички нови клинични пътеки и дейности, предвидени в задълженията на НЗОК за 2013 г.

Според опозицията и според решението на Конституционния съд обаче това са дейности, които не трябва да се покриват от здравните осигуровки, а от бюджета на държавата.

Предложенията на Мая Манолова от БСП и на Ваньо Шарков от Синята коалиция, които поискаха финансирането на допълнителните медицински дейности да идва от държавния бюджет, а не от здравните осигуровки, бяха отхвърлени от мнозинството.

Лъчезар Иванов от ГЕРБ, който е един от вносителите на мярката, заяви, че неподписването на рамковия договор от лекарите не е прецедент, а това се е случвало последователно от 2006 до 2009 г.

Иванов обясни, че в новия договор е било предвидено клиничната пътека за родилки да се увеличи с 80 лева и да стане 580 лв., като с  промяната в закона това отново ще бъде възможно, като НЗОК реши вътрешно да отпусне допълнителните средства.

Парите за медицински услуги пък ще се увеличат общо с 20 млн. лева.

Според Мая Манолова поправката позволява пълното одържавяване на Здравната каса, тъй като се вземали еднолични решения.

„Не стига че прибрахте предишните 50 млн., а сега отново заобикаляте решението на Конституционния съд. Кражбите на пари от здравни осигуровки за каквото реши Дянков е безобразие“, категорична бе Манолова.

Според нея, ако парите отивали за социалните фондове - за помощи за майки, за детски надбавки или за пенсионерите, опозицията „нямаше да скача толкова“, но вместо това средствата щели да потънат в държавния бюджет.

Тя заяви още, че не е чула един смислен аргумент срещу това медикаментите да се реинбурсират при нужда, а не веднъж годишно, нито за правата на получилите лечение в чужбина.

По нейните думи в момента законът позволява разходите за лечение в чужбина на здравноосигурени хора да се покриват само с предварително разрешение от НЗОК.

В предложението на депутата от БСП било записано, че това може да се случва и впоследствие, защото в много случаи здравословното състояние на хората не позволява изчакване на дългата процедура по даване на разрешение.

#закон #здравно осигуряване #ГЕРБ #предложение #депутати #Мая Манолова #БСП #Национален рамков договор #лекари #Български лекарски съюз #Лъчезар Иванов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници