Заловиха трима аматьори, планирали отвличането на сина на бизнесмен

Заловиха трима аматьори, планирали отвличането на сина на бизнесмен
Надяваха се да получат 100 000 лв. в рамките на 24 часа. Подготовката е била за първо отвличане и са искали да изкарат бързи и лесни пари, разказа Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Трима души, подготвяли отвличането на сина на бизнесмен, са били задържани при полицейска акция през изминалата нощ, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов.

През последния месец, докато групата е била наблюдавана, тя се е снабдила с матрак, който бил поставен в нает под наем гараж, поръчала полицейска лампа, белезници и лампи.

„Надяваха се да получат 100 000 лв. в рамките на 24 часа. Подготовката е била за първо отвличане и са искали да изкарат бързи и лесни пари“, разказа Цветан Цветанов пред БНТ.

По думите му групата е имала аматьорски подход и е била неутрализирана в самото начало.

За края на процеса срещу Килърите, трима от които получиха доживотен затвор без право на замяна, вътрешният министър изрази удовлетворение, защото с труда, който е бил положен от служителите на МВР и прокуратурата в Шумен, е бил създаден екип, който може да е еталон за работата между МВР и прокуратурата.

„Няма как да не отбележа и личния ангажимент на окръжния прокурор на Шумен Ася Петрова“, допълни Цветан Цветанов.

За избора на Сотир Цацаров, сочен за фаворит на изпълнителната власт, за главен прокурор, вицепремиерът подчерта, че оценката, дадена от него на магистрата, е била преекспонирана.

„Знаете, че се очаква указ на президента. За мен е важно с главния прокурор и неговия екип МВР да работи много продуктивно, а то може да се получи, когато сме в екип“, каза Цветан Цветанов.

„Пожелавам успех на бъдещия главен прокурор и е много важно с екипа, с който ще работим, да бъдем много продуктивни и ефективни срещу тежката организирана престъпност“, заяви Цветан Цветанов.

Той каза, че ВСС е бил избран по изключително прозрачна процедура за първи път през 20-годишния преход.

„Вчера изслушването имаше изключително добра атмосфера, въпреки че имаше някои, които, като ги слушах, не бях удовлетворен от това, което говореха, става дума не за кандидатите, а за въпросите, които бяха задавани. Но изцяло сме се съобразили с изискването на ЕК“, категоричен е Цветан Цветанов.

Според него в правото на всеки член на ВСС е да гласува по съвест и на базата на чутото по време на близо 10-часовото изслушване на тримата кандидати за поста – Сотир Цацаров, Галина Тонева и Борислав Сарафов.

По другия казус в съдебната система – все още свободното място на конституционен съдия от парламентарната квота след провалените кандидатури на Венета Марковска, Петър Стоянов и Галя Гугушева, Цветан Цветанов призна, че няма официални преговори за предложение на управляващата партия.

„Втората половина на януари се надявам да започне процедурата по избор на КС. Надявам се той да бъде най-достойният кандидат за конституционен съдия, за да може изборът да може да бъде с обединяването на всички партии в българския парламент. Няма основание да не подкрепим кандидатурата на СДС, ако кандидатурата е добра, с висок професионализъм и морал. Когато кандидатурите са на едно ниво, ние ще подкрепим кандидатурата на СДС, ако има такава“, обясни Цветан Цветанов.

За атентата в Бургас вътрешният министър коментира, че обществото ще бъде информирано, когато данните, които бъдат представени, няма да повлияят на разследването.

„Надявам се това да бъде скоро. Не може да определим срок, в който да кажем: това е моментът, в който ще ви кажем всичко“, обясни Цветан Цветанов.

#Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи #отвличане #Сотир Цацаров #главен прокурор #атентат #Бургас #разследване #МВР #Шумен #Ася Петрова #Килърите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"