Цветанов оптимист за разкриването на убийството на Емил Кюлев

Цветанов оптимист за разкриването на убийството на Емил Кюлев
Прокуратурата е близо до разкриването на убийството на банкера Емил Кюлев от 2005 г., заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Прокуратурата е близо до разкриването на убийството на банкера Емил Кюлев от 2005 г., заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Повод за оптимизма му са осъдителните присъди по мегаделото „Килърите“, произнесени от Окръжния съд в Шумен в четвъртък.

На доживотен затвор без право на замяна бяха осъдени лидерът на групата за мокри поръчки Петър Стоянов – Сумиста, и съучастниците му Васил Костов – Кеца, и Георги Вълев; между 4 и 17 години затвор за останалите трима обвиняеми.

В ефира на БНТ Цветан Цветанов изрази удовлетворението си от съвместната работа на МВР и прокуратурата по разследването на „Килърите“. По думите му решенията по делото са един добър коледен подарък за двете институции.

Има други убийства, които могат да бъдат разкрити, и те са точно от тази престъпна група, уверен е министърът.

„Като сложим Юри Галев, смятам, че не сме далеч от разкриването на убийството на Кюлев. В първоначалните действия, които са предприели след убийството на Кюлев – периметърът, който беше обезпечен от съответните камери, на една от камерите е Дачи, който по всяка вероятност е съпричастен, а по всяка вероятност може да се предположи, че е и физическият убиец на Кюлев“, обясни вътрешният министър.

Георги Петков – Дачи, от групата на „Килърите“, получи 20-годишна ефективна присъда – преди няколко дни се произнесе и Върховният касационен съд за опита за убийство на Куката (вероятно става дума за 35-годишния Камен Балбузанов от Плевен, оцелял при атентат и задържан в средата на годината като член на групата на Христофорос Аманатидис – Таки – бел. ред.).

„Прокурор Ася Петрова бе отдадена на делото две години и половина“, подчерта Цветан Цветанов.

„Делото бе изпълнено с много трудности. Бяха направени страшно много искания за отводи на състава. Бяха използвани всички процесуални възможности за забавяне на процеса“, обясни окръжният прокурор на Шумен Ася Петрова. По думите й е имало опит за въздействие по време на процеса, но неуспешен.

Произнесената в четвъртък осъдителна присъда е крачка напред за прокуратурата и МВР, което показва и колко е важна екипната работа, заключи тя.

#Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи #„Килърите" #Петър Стоянов #Сумиста #доживотен затвор #Емил Кюлев #убийство #Камен Балбузанов #Христофорос Аманатидис #Таки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »