Плавен преход от пости към месо препоръчва доц. Хубенова от „Пирогов"
Преходът от коледните пости към консумирането на месни продукти трябва да става постепенно в рамките на поне два-три дни, съветва доц. Анета Хубенова, консултант в Клиниката по токсикология на „Пирогов".
„Не трябва да се преминава веднага към голямо количество месо, добре е да се направи захранване, а месото в началото да бъде от риба," обяснява специалистът в интервю за БТА.
Като риск по време на празниците Анета Хубенова посочва престояването на коледните гозби, които обикновено се приготвят дни по-рано. Тя припомня, че би могло да се получи хранително отравяне заради застояването или замърсяването на храната.
Доц. Анета Хубенова коментира, че трябва да се внимава с консумацията на гъби, като препоръчва да се употребяват само култивирани. При най-малко подозрение за гъбно отравяне трябва да се търси лекарска помощ.
Домашното месо също трябва да се проверява редовно. Най-неприятната зараза е с трихинелоза. Прекалената консумация на месо може да доведе дори до белтъчна алергия, посочи лекарят.
Ядките, които присъстват почти на всяка коледна трапеза, особено шам-фъстък или обикновени фъстъци, могат да предизвикат тежки алергии. Има хора, които са изключително алергични към ядки и би могло да се стигне до алергичен шок.
При употребата на спиртни напитки не се препоръчва смесването на различни видове алкохол, прекаляване с количеството на спиртни напитки и несъобразяване кой колко може да изпие, припомня още доц. Анета Хубенова.
Още по темата:
- » Рекордьори сме по поскъване на месото в ЕС
- » На Острова ще правят пържола от... гъби
- » Евростат: Месото е поскъпнало най-много в България