Плавен преход от пости към месо препоръчва доц. Хубенова от „Пирогов"

Плавен преход от пости към месо препоръчва доц. Хубенова от  „Пирогов"
Като риск по време на празниците доц. Анета Хубенова от „Пирогов" посочва престояването на коледните гозби, които обикновено се приготвят дни по-рано. Снимка: wallpowper.com
A A+ A++ A

Преходът от коледните пости към консумирането на месни продукти трябва да става постепенно в рамките на поне два-три дни, съветва доц. Анета Хубенова, консултант в Клиниката по токсикология на „Пирогов".

„Не трябва да се преминава веднага към голямо количество месо, добре е да се направи захранване, а месото в началото да бъде от риба," обяснява специалистът в интервю за БТА. 

Като риск по време на празниците Анета Хубенова посочва престояването на коледните гозби, които обикновено се приготвят дни по-рано. Тя припомня, че би могло да се получи хранително отравяне заради застояването или замърсяването на храната.

Доц. Анета Хубенова коментира, че трябва да се внимава с консумацията на гъби, като препоръчва да се употребяват само култивирани. При най-малко подозрение за гъбно отравяне трябва да се търси лекарска помощ. 

Домашното месо също трябва да се проверява редовно. Най-неприятната зараза е с трихинелоза. Прекалената консумация на месо може да доведе дори до белтъчна алергия, посочи лекарят.

Ядките, които присъстват почти на всяка коледна трапеза, особено шам-фъстък или обикновени фъстъци, могат да предизвикат тежки алергии. Има хора, които са изключително алергични към ядки и би могло да се стигне до алергичен шок. 

При употребата на спиртни напитки не се препоръчва смесването на различни видове алкохол, прекаляване с количеството на спиртни напитки и несъобразяване кой колко може да изпие, припомня още доц. Анета Хубенова.

#„Пирогов" #Коледа #месо #пости #трихинелоза #хранително отравяне #гъби

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници